Skip to main content

Kommentar: Det virker helt væk fra vinduet, at en region vil lukke en række udbudsklinikker, der efter tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed står fuldstændig på linje med 80 pct., af de øvrige lægeklinikker i Danmark, men det er ikke desto mindre, det som er undervejs i Region Nordjylland.

Og det har intet som helst at gøre med DR`s dokumentar `læger på kanten´, der oprindeligt fik regionen til at melde `Alles Lægehus´, der driver de fire udbudsklinikker til både styrelse og politi.

Det fremgår tydeligt af et interview, som TV2 Nord har med regionsrådsformand Mads Duedahl kort efter, at man har varslet lukningen af udbudsklinikkerne fredag eftermiddag.

Læs også: Region Nordjylland vil af med udbudsklinikker, drevet af kritiseret lægehus

Kan være svært at tro på

Men havde man nu også gået efter at lukke de her fire klinikker, hvis det ikke var `Alles Lægehus`, der stod bag?

”Ja,” lyder det klare svar fra regionsrådsformanden. Noget man godt kan have svært ved at tro på efter den megen ”hype” af DR-dokumentaren `læger på kanten´, som Danmarks Radio har forsøgt at skabe de seneste måneder.

Læs også: Danmarks Radio jagter fortsat en rigtig skalp, mandag napper de måske 12.000  

Men der er tale om et ”hype”, der ikke synes at være lykkedes særligt godt og netop derfor kan meldingen fra regionsrådsformanden give god mening. – Hvorfor – det vender vi tilbage til.

Ikke fundet en nål i høstakken

Når det ikke lykkedes Danmarks Radio at skabe en ”svanemærkeeffekt” omkring den svindel med faktureringen, der angiveligt skulle være foregået i `Alles Lægehus´, handler det om, at det mediet ”afslører” til forveksling ligner, det der har været kendt i branchen i årevis som modregninger.

Det vil sige, at Danmarks Radio er kørt af sporet og lige ind i den høstak alle har set for længe siden, men mediet har mistet orienteringen inden i den komplekse høstak, som praksisområdet udgør og hårdnakket forsøgt, at fremstille det som om, man havde fundet en nål i en høstak.

Aktindsigter, som OPS-Indsigt har fået i fire regioner, viser, at problemet med modregning af de praktiserende læger i millionklassen er markant til stede i alle regioner. Det er blot svært at gøre noget ved.

“Modregning af lægerne er et vilkår i overenskomsten. I nogle ydelser som den med samtaleterapi er det forudsat, at der skal ske en modregning, fordi lægen ikke ved ordinationen ved om ydelsen bliver gennemført,” har sundhedsøkonom Kent Kristensen tidligere sagt til OPS-Indsigt.

Rejser flere spørgsmål

Men hvordan kan det give mening, at man vil nedlægge udbudsklinikkerne i Region Nordjylland, når næsten halvdelen af lægedækningsområderne i ifølge regionens egne tal var dækningstruede i 2023?

Det virker også en kende mystisk, når vi først får meldingen godt inde i juli, hvor rigtig mange er gået på sommerferie. Samtidig er der tale om, at aftaleforholdet med Alles Lægehus, indtil Danmarks Radio kørte ind i høstakken, tilsyneladende har fungeret godt gennem mange år.

Læs også: Region Nordjylland vil af med udbudsklinikker, drevet af kritiseret lægehus

Det bør derfor give enhver med kendskab til almen praksis anledning til kraftig undren, for hvordan vil man i en region med 20 lægedækningstruede områder ud af 42 blive i stand til at skaffe et større antal læger med speciale og praksis erfaring i almen medicin til 12.000 patienter på rekordtid?

Det er i denne sammenhæng værd at have in mente, at opsigelsesvarslet af `Alles Lægehus´ kun er på seks måneder. Det vil sige politisk set er vi langt inde i det kommende valgår.

Maskeret hjemtagningsstrategi

Regionsrådsformanden virker da også voldsom valgkampsoptimistisk, for allerede i 2026 – et år efter valget – forventer regionsrådsformand Mads Duedahl, at man har hele 45 læger i overskud af alment praktiserende læger, det fremgår af et interview med Danmarks Radio.

Samtidig ser han på basis af ganske små bevægelser i markedet, hvor tre regionsklinikker i år er blevet lukket og overdraget i til almen praktiserende læger, en udvikling man længe har drømt om.

Ifølge ham er der især én afgørende faktor, der snart (lige efter næste valg) sætter regionen i denne gunstige position og som gør, at lukningen af udbudsklinikkerne er ved at nærme sig det rigtige tidspunkt.

”Det er helt klart, fordi vi for snart 15 år siden fik vores egen medicinuddannelse på vores lokale universitet i Aalborg. Det har haft en enorm betydning i forhold til at rekruttere læger, både de praktiserende læger, men også generelt sygehuslæger,” siger Mads Duedahl til DR.

Hans plan-B for at skaffe lægedækning, hvis det ikke lykkes at oprette lægeklinikker drevet af læger på overenskomst inden de mange nye læger oversvømmer markedet, er at oprette regionsklinikker. Det har nemlig siden juli 2023 været nemmere pga en lovændring.

Så denne nedluknings øvelse kan også tolkes som en maskeret hjemtagningsstrategi.

En luns kød

Når regionrådsformanden ikke venter med at opsige samarbejdet med `Alles Lægehus´ til de mange læger dukker op af jorden i 2026, handler det om en politisk balance, hvor man bliver nødt til at ofre leverandøren.

Man forærer så at sige Danmarks Radio en luns kød og får noget i stedet.

Det er jo åbenbart for enhver, at Danmarks Radio har givet regionen masser af arbejde de seneste måneder, hvor mediet også i flere sammenhæng har peget på, at regionens embedsværk kunne have handlet anderledes.

Man vil altså gerne af med Danmarks Radio. Forestil dig bare mængden af aktindsigter og henvendelser må have beslaglagt et mindre årsværk.

Ude i en svær balance

Men regionen står her i et dilemma, for hvis man opsiger `Alles Lægehus´ med begrundelse i DR-dokumentaren, så får man svært ved at forklare, hvorfor man kunne være interesseret i at overtage medarbejderne i de pågældende udbudsklinikker, når de omlægges til regionsklinikker.

De her medarbejdere har jo i DR`s optik fusket og glem ikke her, at flere hospitalslæger har sendt en bekymringshenvendelse over fagligheden til regionen, så dem kan man jo ikke så let overtage, hvis man lige har smidt dem på porten på grund af deres faglige formåen.

Det er potentielt blandt nogle af de medvirkende årsager til, at Region Nordjylland forsøger at skøjte uden om en større kritik af ” Alles Lægehus” og i stedet lancere i et spin, hvor de får medierne til at bringe deres fortælling om, at de er lige ved at knække koden, på lægedækningsudfordringerne.  – Og derfor er det i regionens optik helt naturligt, at man opsiger kontrakterne med udbudsklinikkerne.

Regionsvalget vejrer i horisonten

For personer der ikke har oplevet en shitstorm i den regionale bermudatrekant bestående af leverandør, myndighed og medier, så kan de her handlemønstre virke barokke, men det politiske virkelighedsperspektiv er blot anderledes end for eksempel det forretningsmæssige.

Næste regionsvalg ligger ikke så langt ude i horisonten, så her har politikerne behov for, dels at få lagt så lang afstand til sagen som muligt, men samtidig har de måske også øjnet en lille mulighed for at sætte et valgtema i søen om, at de står på kanten af at have knækket koden med lægedækningen.

Hvorvidt det er realistisk, er lige nu et spørgsmål om tro, men en analyse fra PLO i marts 2024 viser, at der i 2023 startede 280 læger på speciallægeuddannelsen i almen medicin. Det er det næsthøjeste antal nogensinde, og det bidrager til, at antallet af praktiserende læger på sigt vil stige. Særligt vil de have den effekt Mads Duedahl forudser, hvis de efter endt uddannelse søger ud i de lægedækningstruede områder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind