Omkring 73.220 børn og unge under 18 år lever med psykiatriske diagnoser, og over de seneste ti år er antallet af børn og unge med psykiatriske diagnoser opgjort pr. 1.000 0-17-årige steget med 39 pct.
Det fremgår af et analysenotat fra Sundhedsministeriet.
Rigsrevisionen rejste i foråret stærk kritik af regionerne, hvor man vurderede, at regionerne ikke havde sikret, at børn og unge udredes for psykisk sygdom, ligesom de ikke blev tilstrækkeligt informeret om retten til at blive udredt inden for 30 dage i overensstemmelse med loven.
I april indgik kommuner og regioner en aftale med regeringen om, at børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse fremover kunne få hurtig hjælp.
“Inden for 14 dage skal man kunne komme til den første samtale i de nye lettilgængelige behandlingstilbud, som skal være fuldt ud etableret i kommunerne senest i 2025,” fremgår det af aftalen.
I oktober kunne man læse i Politiken, at udredningsretten fortsat var svær at overhold i landets største region og systemet var under press.
Her havde formanden for Social- og psykiatriudvalget, Peter Westermann (SF), håbet, at det så bedre ud.
“Vi er slet ikke foran bolden. Lige nu er børne- og ungepsykiatrien mere presset end nogensinde før. Vi har udvidet kapaciteten, men alligevel kommer der flere ind, end vi kan nå at udrede og behandle. Målet om at udrede inden for 30 dage er helt urealistisk”, sagde han.
Fokuseret tilsyn
Nu stiller Styrelsen for Patientsikkerhed fra 2025 så skarpt på behandling og udredning i børnepsykiatrien. Det fremgår af en pressemeddelelse.
”Børn og unge med behov for psykiatrisk udredning og behandling er en særligt sårbar patientgruppe. Det er vigtigt, at behandlingsstederne har sikre arbejdsgange, at der bliver gjort de nødvendige overvejelser om brug af medicin, og at der er fyldestgørende planer for behandlingen,” siger overlæge Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Formålet med et fokuseret tilsyn er at sikre, at organisering, udredning og behandling af børn og unge foregår patientsikkerhedsmæssigt forsvarligt.