Oprettelsen af det nye Nationale Center for Sundhedsinnovation, som placeres i Odense, markerer et vigtigt skridt for sundhedsreformens ambition om et mere sammenhængende og innovativt sundhedsvæsen. Med centret får Danmark på sigt en central enhed, der skal sikre hurtigere spredning og implementering af sundhedsteknologiske løsninger på tværs af regioner, kommuner og hospitaler.
Men hvad betyder det for de eksisterende regionale initiativer – især dem, der allerede har en stærk innovationsprofil, som eksempelvis Syddansk Sundhedsinnovation (SDSI)?
Fra regional styrke til nationalt tyngdepunkt
Pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet den 25. april 2025 gør det klart, at centret ikke kun skal opfinde nyt, men også sikre, at gode løsninger fra ét sted hurtigere bliver bredt ud i hele landet. Netop her ligger et stort potentiale for, at regionale projekter kan løftes fra pilotfase til bred drift.
Ifølge Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde, skal centret være en “national motor”, der “sikrer, at innovation og nye løsninger ikke bare ender som pilotprojekter”.
Det rummer en implicit kritik af, hvordan lovende innovationsprojekter alt for ofte forbliver lokale eksperimenter – og det peger direkte ind i en velkendt udfordring på velfærdsområdet: Skalering og implementering.
Væk fra postnummer-lotteriet
IDAs formand Laura Klitgaard udtrykte det således i forbindelse med at regeringen lancerede reformen og ideen om et nationalt center for sundhedsinnovation:
”I dag er det alt for tilfældigt, hvilke sundhedsteknologier du som borger og patient får tilbudt afhængigt af, hvor du bor”, sagde hun og adresserede dermed udfordringen kendt som postnummer-lotteriet.
Vejen er nemlig brolagt med gode projekter, der måske nok fungerede i projektfasen, men enten ikke blev implementeret med samme kraft eller skaleret, så det også kunne fungere andre steder.
I den kommunale verden, som med sundhedsreformen rykker tættere på sundhedsvæsnet, behøver man blot at tale om digital genoptræning af ældre.
Her har mange kommuner de seneste 10 år startet forfra fra projektniveau med den samme leverandør (DigiRehab), fået de samme gode erfaringer, men ikke skaleret og implementeret i fællesskab efter blot et eller to projekter.
Odense som strategisk placering
Centret placeres ikke tilfældigt i Odense. Her findes et stærkt eksisterende økosystem for sundhedsinnovation, som inkluderer Odense Universitetshospital (OUH), Syddansk Universitet og ikke mindst Syddansk Sundhedsinnovation. (SDSI) (Artiklen fortsætter efter videoen)
Bo Libergren, regionsrådsformand i Region Syddanmark, er i regionens pressemeddelelse tydeligt begejstret over placeringen:
“Jeg ser regeringens placering af det nationale center som en cadeau til centrets [SDSI’s] hidtidige indsats.” Han fremhæver synergien med det nye OUH og det lange, etablerede samarbejde mellem de lokale aktører.
Libergrens optimisme virker både oprigtig og politisk velovervejet. Han benytter lejligheden til at positionere regionen som en naturlig partner i det kommende center – men også med en klar forventning om, at regionens eksisterende kompetencer bliver inddraget og ikke tilsidesat.
Muligheder og risici for SDSI
For SDSI rummer det nationale centers placering i Odense betydelige muligheder. Centret kan fungere som en løftestang, der bringer SDSI’s eksisterende projekter og kompetencer i spil på nationalt niveau. Det åbner for større gennemslagskraft, bedre adgang til ressourcer og mulighed for at påvirke den nationale innovationsdagsorden.
Men der er også potentielle risici. Der kan opstå konkurrence om kompetencer og synlighed, og hvis centret centraliserer beslutningskraften, risikerer SDSI at miste indflydelse på projekter, som tidligere blev forankret regionalt. SDSI skal derfor positionere sig proaktivt for at sikre, at det bliver en integreret og anerkendt samarbejdspartner i det nye nationale setup.
Et center med potentiale – og uafklarede rammer
Det er dog værd at bemærke, at det nye centers konkrete opgaver og ledelsesstruktur endnu ikke er fastlagt. En analyse skal i løbet af 2025 komme med anbefalinger, og først i 2026 forventes centret at være operativt. Det efterlader et spændingsfelt mellem mulighed og usikkerhed for de eksisterende aktører.
Hvis SDSI og Region Syddanmark formår at spille deres erfaring og infrastruktur ind tidligt i denne proces, kan de både præge centrets retning og sikre, at deres egne projekter bliver blandt dem, der løftes nationalt.
En ny vej for sundhedsinnovation i Danmark
Det nationale innovationscenter rummer muligheden for at professionalisere og samordne innovationsarbejdet i det danske sundhedsvæsen – ikke som erstatning for regionale initiativer, men som katalysator.
For at det lykkes, kræver det dog, at centret formår at bygge videre på de erfaringer og strukturer, som f.eks. SDSI har oparbejdet gennem mere end et årti.
I så fald kan Danmark tage et afgørende skridt mod at sikre, at innovation ikke blot opfindes lokalt – men realiseres nationalt.