Når borgerne i Østdanmark den 18. november 2025 for første gang sætter kryds til et samlet regionsråd for Region Sjælland og Region Hovedstaden, bliver det ikke kun vælgerne, der skal forholde sig til det nye.
Allerede nu skal kandidater, embedsmænd og kampagnehold orientere sig i et nyt regelsæt. Det fremgår af et dagsordenspunkt hos Region Hovedstaden.
Regionerne er nemlig ved at indgå en aftale om et fælles sæt spilleregler, der skal regulere, hvordan politiske aktiviteter må foregå i og omkring regionernes hospitaler og institutioner op til valget og i valgperioden.
“I forbindelse med sammenlægningen til Region Østdanmark og det fælles regionsrådsvalg, vurderes det hensigtsmæssigt, at Region Sjælland og Region Hovedstaden har en ensartet retningslinje for valgaktiviteterne, så alle politikere, partier og kandidater til valget behandles på lige vilkår,” skriver administrationen i dagsordenspunktet.
Formålet med de fælles regler er at sikre lige vilkår for kandidater og partier – samtidig med, at den daglige drift og forvaltning ikke utilsigtet bliver inddraget i valgkampen.
Regionstoget på vej mod Sorø
Men fusionen mellem de to regioner er længere end blot udarbejdelsen af fælles regelsæt, for den forestående valgkamp.
Det var tydeligt mandag aften, hvor politikerne fra de to regionsråd mødtes til det første fællesmøde forud for dannelsen af Region Østdanmark.

I Regionshuset i Sorø – hvor det nye regionsråd også får sæde fra 2027 – blev der sunget fællessang, spist middag og talt politik, fremgår det af et opslag på LinkedIn. På dagsordenen var alt fra nærhed i sundhedsvæsenet og regional udvikling til økonomiske strukturer.
Ens regler – flere hensyn
I forhold til de nye spilleregler, så har forretningsudvalget i Region Hovedstaden allerede anbefalet spillereglerne, men med ønske om, at administrationen revurderer forbuddet mod uddeling af valgmateriale på matriklerne. Sagen behandles i regionsrådet 13. maj. Region Sjælland forventes at tage stilling til sagen 3. juni.
Reglerneomfatter blandt andet:
- Besøg og praktik på hospitaler og institutioner
- Udlevering og uddeling af valgmateriale
- Adgang til lokaler til vælgermøder
- Brug af regionens billeder og logoer i kampagnemateriale
- Foto- og videooptagelser i og omkring regionens bygninger
Kandidater må gerne besøge hospitaler for at opnå faglig indsigt – men kun hvis det godkendes af den lokale ledelse og ikke belaster patientbehandlingen. Der kan heller ikke optages billeder eller video til valgkampagneformål inde på hospitaler uden forudgående tilladelse.
Forvaltningens rolle: Armslængde og neutralitet
Et af de centrale elementer i spillereglerne handler ikke om politikerne – men om embedsmændene. Retningslinjerne slår fast, at ledende embedsmænd – fx direktører, centerchefer og hospitalsledelser – ikke må deltage i valgaktiviteter som oplæg, rundvisninger eller debat i valgkampen.
Formålet er klart: Forvaltningen skal ikke inddrages i valgkampen, og regionens drift skal kunne fungere uden politisk støj. Derfor må der fx heller ikke udarbejdes særlige faktaark eller analyser til kandidater – kun eksisterende materiale må udleveres.
“Spillereglerne imødegår risikoen for en indirekte inddragelse i valgkampen af administrationens arbejde, virksomhedernes drift og beslutninger i sager på alle niveauer,” fremgår det af sagsfremstillingen.
Medarbejdere og politikere i dobbeltroller
Også ansatte og nuværende regionsrådsmedlemmer, der stiller op til valget, er omfattet af retningslinjerne.
Medarbejdere må ikke fremstå som om, de taler på regionens vegne – fx ved at optræde i uniform med regionslogo i kampagnesammenhæng. Og regionsrådsmedlemmer må ikke få udarbejdet særligt materiale fra forvaltningen til brug i valgkampen – men kan stadig få den nødvendige administrative bistand i deres officielle funktion.
Valgmateriale forbudt – også udendørs
Et af de mere omdiskuterede punkter handler om uddeling af valgmateriale. Hvor det tidligere var muligt at uddele foldere og roser udendørs på regionens matrikler, så længe det ikke generede patienter og ansatte, har de to regioner nu lagt op til at indføre totalt forbud mod uddeling både inde og ude.
Forbuddet er indskrevet som et teknisk ændringsforslag i de fælles spilleregler og afspejler et ønske om at sikre ro og upartiskhed omkring sundhedsvæsenets institutioner i valgperioden.
De nye fælles spilleregler skal gælde ved alle typer valg – folketingsvalg, kommunalvalg, EU-valg og naturligvis det nye regionsrådsvalg.