Borgerne i Region Hovedstaden kan nu nøjes med at sende en sms med teksten “Opkald” til 1813 og derefter følge deres placering i køen, mens de venter på at blive ringet op af en sundhedsfaglig medarbejder.
Funktionen – der også gør det muligt at aflyse henvendelsen undervejs – er fuldt implementeret efter en pilotperiode i foråret, fremgår det af en pressemeddelelse.
“Med den nye løsning gør vi det lettere for borgerne, når de har allermest brug for hjælp,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Regionen understreger, at SMS-vejen ikke giver forkørselsret: borgeren placeres i samme kø som de almindelige telefonopkald – blot uden at sidde i røret.
Som at få en besked fra taxa
Med SMS-løsningen introduceres ikke blot en teknologisk forbedring, men også en psykologisk gevinst: Når man som borger kan følge sin plads i køen og ved, at nogen nok skal ringe op, opstår en rolig afklaring midt i en stressende situation.
Vi kender modellen fra når man bestiller en taxa, så får du også at vide, hvor lang tid der kan gå. Oplevelsesmæssigt kan den nye ordning med følelsen i en lufthavn, hvor man får besked om, at kufferten er på vej: Ventetiden bliver ikke kortere, men usikkerheden forsvinder.
“Det er meget afgørende, at vi udviser brugervenlighed og fleksibilitet – især når borgerne står i akutte situationer,” siger vicedirektør i Akutberedskabet Lotte Klitfod.
Hvorfor er løsningen unik?
VIVE har for år tilbag kortlagt lægevagt-ordningerne og her konstateret, at Akuttelefonen 1813 sig allerede organisatorisk fra de fire øvrige regioners klassiske vagtlæger.
Den nye kø-tracker pr. SMS, følger dette spor og er derfor – indtil videre – den eneste danske akuttjeneste, der kombinerer bestilling af opkald og live-køstatus til hele befolkningen.
Men det er ikke sådan, at de øvrige regioner ikke benytter sig af sms-løsninger i forskellige sammenhæng. Blandt andet anvender Region Syddanmark en SMS-løsning til tale- og hørehæmmede, men uden køoversigt.
SMS-opkaldet føjer sig til en række andre initiativer fra Region Hovedstadens Akutberedskab, herunder hjemmesiden Akut.dk med en lægefaglig symptomvejledning til over 70 tilstande.
Sådan bruger du SMS-opkaldet
- Skriv “Opkald” i en SMS og send til 1813.
- Vælg om henvendelsen gælder sygdom, skade, børn eller ældre.
- Følg din plads i køen og afvent opkaldet.
- Du kan til enhver tid aflyse henvendelsen, hvis behovet forsvinder.