Skip to main content

Når ældre patienter udskrives fra hospitalet, er det ikke nok at have behandlet sygdommen. Ernæringen skal følge med hjem – ellers risikerer borgeren at miste kræfter, få funktionstab og ende med at blive indlagt igen.

Det er baggrunden for Region Hovedstadens projekt Kom Mæt Hjem 2.0, som Herlev og Gentofte Hospital driver i samarbejde med ni kommuner i Sundhedsklynge Midt.

Siden januar har 101 patienter modtaget tilbuddet og ca. 80 % har takket ja til, at de ved udskrivelsen får energi- og proteinrige måltider med til de første døgn, efterfulgt af individuel vejledning fra hospitalsdiætister og opfølgning efter 30 og 90 dage, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Vi ved fra forskningen, at ernæring er en afgørende del af behandlingen – ikke kun under indlæggelsen, men også i overgangen til hjemmet. Med Kom Mæt Hjem 2.0 omsætter vi den viden til konkret handling,” siger Tina Munk, chefdiætist på Herlev og Gentofte Hospital.

Politisk mærkesag i regionen

Projektet blev sidste år prioriteret i Region Hovedstadens budget, og ifølge regionsrådsmedlem Jacob Rosenberg (C) er det et godt eksempel på, hvordan sundhedsreformen kan realiseres i praksis:

“Vi står med Sundhedsreformen jo netop overfor en grundlæggende omlægning af vores sundhedsvæsen, hvor hospitalerne skal række langt mere ud til kommunerne og sikre, at patienterne ikke bare kommer godt ud ad døren, når de udskrives, men skal hjælpes godt ind ad døren derhjemme,” siger Jacob Rosenberg.

Han peger på, at nogle af de erfaringer man står med fra version 1.0 af projektet “Kom Mæt Hjem”, kan udbredes til flere hospitaler.

Også kommunerne bakker op. Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S), kalder projektet et vigtigt skridt mod en smidigere overgang mellem hospital og hjem.

København eksperimenterer med protein-is

Samtidig kan vi iagttage, at ernæring begynder at få et øget indpas i de kommunale budgetforlig og indsatser nu, hvor både kommunal- og regionsvalget nærmer sig.

I Københavns Kommune  har man sat fokus på ernæringsindsatsen hos ældre på plejehjem. Her har man indgået samarbejde med Skarø Is om at udvikle proteinrige is og snacks til ældre, så maden både bliver ernæringsrigtig og appetitlig.

”Ældre på plejehjem har brug for – og fortjener – sund, nærende mad, som smager lækkert. Mad, der frister og giver energi, er med til at øge livskvaliteten og forebygge sygdom,” sagde sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), da projektet blev lanceret.

Projektet er afsat med en ramme på 2 mio. kr. og skal udbredes til alle kommunens plejehjem i 2026.

Ernæring rykket ind på dagsordenen

I det hele taget er der flere kommuner der i deres budgetforlig, som hver på deres måde har prioriteret dette felt.

Fredensborg Kommune har ifølge OPS-Indsigt ved deres seneste budgetaftale besluttet at etablere et diætistteam og igangsætte en større analyse af madområdet med henblik på kvalitetsløft og flere leverandører.

Tilsvarende har Helsingør har afsat omkring seks millioner kroner årligt i deres budgetaftale til ernæringsindsatser som en del af helhedsplejen med opsporing og opfølgning for borgere i ernæringsrisiko.

Dermed tegner der sig et mønster, hvor ernæring er rykket op ad rangstigen og ind på den sundhedspolitiske dagsorden og det glæder den administrerende for det Danske Madhus.

”Vi kan jo som leverandører lave nok så ernæringsrigtig mad, men hvis den ældre ikke spiser den, hjælper det jo ikke. Derfor er vi glade for, at flere kommuner nu afsætter midler til analyser, diætister og praktisk indsats i plejen,” siger Søren Vilmand til OPS-Indsigt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind