Skip to main content

Når en reparatør på Hvidovre Hospital kan starte et projekt, der både sparer millioner og reducerer CO₂-udledningen markant, er det et tegn på, at grøn omstilling og medarbejderdreven innovation kan være stærkt makkerpar. 

Netop dette samspil er højt på listen i Region Hovedstadens indsatser i Grøn2030-program, som skal halvere regionens klimaaftryk fra hospitalerne inden 2030.

I en tid, hvor det offentlige sundhedsvæsen både skal løse klimakrisen og få mest muligt ud af ressourcerne, viser Hvidovre Hospitals nylige udskiftning af 50 år gamle varme- og kølepumper, hvad der sker, når initiativ nedefra kobles med strategisk ledelse.

Fra kælderen til klimaregnskabet

Idéen om at udskifte de gamle pumper kom ikke fra et konsulentbureau, men fra reparatør Jens Brian Nielsen fra Region Hovedstadens Center for Ejendomme. Med støtte fra rådgivere og tekniske samarbejdspartnere blev idéen omsat til et konkret projekt. Resultatet: energibesparelser svarende til 180 husstandes årlige elforbrug og en årlig økonomisk besparelse på op mod 1 mio. kroner.

“Det har været en sand fornøjelse at se, hvor kort vej der egentlig kan være fra tanke til handling  – og med rammerne, som de ser ud i regionen i dag, har vi fået gode muligheder for at sætte gang i energi-projekter, som kan nedbringe CO₂-aftrykket”., siger Jens Brian Nielsen.

Strategi der muliggør handling

Region Hovedstadens Grøn2030-program udstikker ambitiøse mål for klimareduktioner – men det er også designet til at gøre det let for lokale enheder at tage ansvar og handle. Regionen har siden 2018 reduceret klimaaftrykket fra el, varme og transport med 45 %, og målet er 75 % i 2030.

“Det her er et skoleeksempel på, hvordan vi når vores mål. Når medarbejdernes viden og initiativ kombineres med regionens grønne strategi og vilje til investering, får vi løsninger, der både er bæredygtige og økonomisk ansvarlige,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.

Et eksempel til efterfølgelse

Pumpeprojektet på Hvidovre Hospital er ikke en enlig svale. Lignende erfaringer fra andre dele af regionen bekræfter potentialet i tekniske energirenoveringer, og regionen ser nu på, hvordan løsningen kan udbredes til endnu flere hospitaler og bygninger.

“Som vi kan se på Hvidovre Hospital, så er det en god investering både økonomisk og i forhold til klimaet. Samme erfaringer har vi fra et lignende projekt på Rigshospitalet, så vi skal helt sikkert kigge på, om det giver mening at skifte endnu flere varme- og kølepumper på hospitaler og andre store bygninger i regionen,” siger Lars Gaardhøj.

Det er netop denne tilgang – systematisk, skalerbar og funderet i den daglige drift – som er afgørende for, at Grøn2030 ikke blot bliver en vision, men en reel forandring.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind