En væsentlig forklaring på den såkaldte ”forduftede milliard” i forbindelse med opgaveflytningen fra kommuner til regioner i sundhedsreformen 2024 skal findes ét sted: overhead.
Læs også: Ministeriet har justeret prisen for opgaveflytning til regionerne med en milliard
Ifølge dokumenter, som Regional-Indsigt har fået adgang til, fra flere kilder, blev der i de oprindelige faglige skøn regnet med et overhead på 20 procent, svarende til ca. 840 mio. kr. for de opgaver, som fra 2027 skal overgå til regionalt ansvar.
Klik her for at se ministeriets tabel
Men i den seneste melding fra regeringen blev overheadprocenten halveret til 10 procent – uden nærmere faglig begrundelse.
Denne tekniske justering reducerede det nye økonomiske regnestykke med knap 470 mio. kr. til et overhead på 373 mio. kr.
Klik her for at se forskellen mellem gammelt og nyt skøn
Her tal inklusiv overhead.
10 procent – højt i sammenligning
Den nye overheadprocent bliver ikke mindre bemærkelsesværdig, når man holder de 10 procent op mod en analyse af overhead på det kommunale velfærdsområde, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde tidligere i år. Her fremgår det bl.a., at:
- Gennemsnitlig overhead for friplejeboliger er beregnet til 6,3 procent
- For helhedspleje er den 6,0 procent
Analysen baserer sig på konkrete regnskabsdata fra 15 kommuner og viser desuden, at variationen mellem kommuner og ydelser ikke nødvendiggør en høj fælles sats – snarere tværtimod. I tillæg blev resultaterne valideret med følsomhedsanalyser og lå stabilt over tre år.
Et rundt tal uden forankring?
Hverken i den seneste melding fra ministeriet, hvor overhead bliver sat til 10 procent, eller i de interne baggrundsnotater, hvor man oprindeligt brugte 20 procent, fremgår det, hvordan satserne er beregnet. Der nævnes hverken regnskabstal, benchmarkstudier eller fordelingsnøgler.
Det efterlader indtrykket af, at både 20 og 10 procent er runde tal, som er valgt administrativt eller politisk – ikke ud fra dokumenteret praksis eller reelt ressourceforbrug.
Potentielt kan det også, være at KL har gjort sin indflydelse gældende, så tallet er blevet reduceret. Det har vi spurgt ind til hos KL, men her har interesseorganisationen ingen kommentarer til sagen, lyder det
Et spørgsmål til regionerne
Den seneste tekniske justering kan have store konsekvenser. Hvis overhead faktisk bør være højere, så kan regionerne komme til at mangle midler til netop de støttefunktioner, der skal sikre kvalitet, koordination og datastyring i opgaveløsningen.
Det rejser derfor det åbne spørgsmål, om regionerne reelt får det administrative råderum, som opgaverne forudsætter – eller om den ”forduftede milliard” snarere viser sig som en fremtidig økonomisk underfinansiering.
Tager man kommunernes overhead til friplejeboliger, som på nogle områder matcher de opgaver regionerne overtager, så er 10 pct. for meget.