Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler, at regionerne ikke længere skal beskæftige sig med klima, transport, uddannelse, miljø og socialområdet. Det skal sikre et enøjet politisk fokus på sundhed.
Kommissionen bemærker på side 358 i den over 600 sider lange rapport, at man vurderer, at der er meget begrænset sammenhæng mellem sundhedsområdet og regionernes nuværende opgaver indenfor regional udvikling.
Det er dette forslag om afknopning af opgaver, der får Danske Regioner til at råbe vagt i gevær. Her finder man nemlig forslaget dybt kritisabelt og kaldet det ”et enøjet politisk fokus på sundhed.”
Forfølges tankegangen blindt, kan det forværre fejltagelserne fra strukturreformen i 2007, hvor man fjernede opgaver fra de nedlagte amter.
Siden har man bl.a. set en række alvorlige miljøsager samt et fald i udbuddet af højt specialiserede tilbud på socialområdet, selvom der ikke er færre borgere, der har brug for dem.
”Intet begrunder, at regionale politikere – som de eneste politikere i Danmark – ikke kan bære ansvaret for flere områder. Tværtimod er der en lang række opgaver, som langt de fleste kommuner er for små til, men som stadig har meget stor betydning for borgernes dagligdag og derfor passer dårligt til staten,” siger Danske Regioners næstformand Mads Duedahl i en pressemeddelelse.
Sundhedsstrukturkommissionen mener omvendt, at afknopningen vil sikre en tydeliggørelse af sundhedsområdet som regionernes kerneopgave og samtidig understøtte en klar og entydig politisk opmærksomhed i regionsrådene på sundhedsopgaven, som i de kommende år vil kræve endnu mere fokus på prioriteringer og omstilling, skriver man i rapporten.
Regionerne har en ideel størrelse
Det er de fem regionsrådsformænd lodret uenige i. Regionerne har nemlig for dem at se en befolkningsmæssige størrelse og sammensætning, som er ideel til at varetage områder, som sikringen af drikkevand, opgaven med klimatilpasning og beskyttelse af vandløb og kyster og myndighedsopgaver med miljøtilsyn og omstillingen til vedvarende energi, skriver de bl.a. i et debatindlæg i Avisen Danmark.
De peger desuden på, at Danmarks arealer, har mange overlappende interesser og hensyn, som kalder på helhedsorienteret planlægning på tværs af kommunegrænser og netop den rolle, mener de ligger godt hos regionerne.
Endelig tager de fat i den rekrutteringsudfordring, som Danmark står med. ”Danmark er et lille land, hvor der naturligt vil være en øvre grænse for antallet af spildevandsingeniører og miljøjurister, som kender til ekstremt tekniske detaljer og kan tolke kompliceret miljølovgivning. Blandt andet derfor savner miljøeksperterne myndigheder, hvor størrelsen er egnet til at huse højt specialiserede og specifikke faglige kompetencer på området,” skriver de fem regionrådsformænd.