De fem danske Regioner er arbejdsgivere for ca. 135.000 ansatte og der er i dag stor mangel på speciallæger, sygeplejersker, social- og sundhedsassister med flere og det billede bliver ikke bedre frem mod 2030.
En arbejdskraftanalyse fra Lægeforeningen viser, at der vil være for 40.000 flere sundhedsfaglige og hos fagforbundet FOA har man estimeret, at de 17.000 er ligger inden for deres regi.
Den udfordring ønsker man i Region Midtjylland at gøre noget ved og en af løftestængerne er, at få flere pensionister i arbejde. Ikke på fuld tid, men så meget som de ønsker og kan. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget i regionen.
”Vi ved, at der kommer flere behandlingskrævende borgere i fremtiden. Samtidig mangler der allerede medarbejdere i sundhedsvæsnet, og derfor er der brug for nye tilgange”, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.
Mere end 80 pct. vi fortsætte
Fleksibilitet og indflydelse på egen arbejdstid. Det er to af de håndtag, Region Midtjylland gerne vil trække mere i for at sikre medarbejdere til fremtiden.
Undersøgelsen viser nemlig, at mere end 80 pct. af medarbejderne i aldersgruppen 60-66 år i regionen gerne vil fortsætte med at arbejde trods ret til efterløn eller pension.
”Vi har spurgt medarbejderne, og en meget stor del af seniorerne vil faktisk gerne blive ved med at arbejde. Men det kræver selvfølgelig, at vi kan tilbyde dem nogle vilkår, hvor det giver mening for begge parter. Derfor skal der større fokus på, hvordan vi opnår det på regionens forskellige arbejdspladser”, siger regionsrådsmedlem og formand for Udvalget for personale, Anders G. Christensen (V).
Modregning kan være en knast
Samlet har Udvalg for personale lavet en række anbefalinger, som er blevet til i et tæt samarbejde med ledere og fagfolk fra hele organisationen.
Anbefalingerne retter sig mod dels at få flere seniorer til at bevare tilknytningen til arbejdspladsen, at tilbyde bedre fleksibilitet til deltidsansatte samt mod at få flere unge til at vælge en karriere inden for sundhedsområdet.
En af knasterne ved at trække på efterlønnere som vikarer eller deltidsansatte er, at fritagelsen for modregning som har eksisteret de sidste to år, holder op med udgangen af 2024
Aftale om Akutplan for Sygehusvæsenet, som regeringen og Danske Regioner indgik i 2023 indebærer, at ansatte i sundhedsvæsenet, der er gået på efterløn, med en økonomisk fordel kan vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Status på undersøgelsen i Region Midtjylland
Resultaterne fra undersøgelsen fordeler sig i følgende temaer:
- En stor andel af seniorerne vil gerne fortsætte med at arbejde fremfor pension/efterløn, hvis der kan tages individuelle hensyn.
- Mange deltidsansatte vil gerne arbejde flere timer/fuld tid, hvis der kan tages individuelle hensyn.
- Muligheden for indflydelse og fleksibilitet omkring arbejdstilrettelæggelse efterspørges bredt på tværs af fag- og aldersgrupper.
- Der er et potentiale i et fokus på tiltrækning af unge til sundhedsområdets uddannelser, herunder at have et fokus på diversitet i optaget på uddannelserne.
- Det er nødvendigt med et fokus på fortsat transformation af sundhedsvæsenet og brug af ny teknologi.