Skip to main content

Efter kritik fra patientforeninger, minister og Sundhedsstyrelsen har politikerne på et ekstraordinært møde i Region Midtjylland besluttet at genoptage en omfattende journalgennemgang af patienter fra Regionspsykiatrien Randers. 

Beslutningen markerer en kovending fra den tidligere plan om at stoppe gennemgangen og i stedet nøjes med at sende vejledningsbreve ud til de berørte patienter.

Læs også: Bedre Psykiatri: Regionen undervurderer, hvor meget tillid de sætter over styr

Organisationen Bedre Psykiatri, der tidligere har været ude i skarp kritik, kalder ifølge Danmarks Radio regionens beslutning for “en stor lettelse”.

“Med gennemgangen tager regionen ansvar for de meget alvorlige fejl, der er begået i Randers,” lyder det fra organisationens generalsekretær, Jane Alrø Sørensen.

Halvdelen under faglig standard

Sagen udspringer af en whistleblower-henvendelse tilbage i 2024 om alvorlige fejl i behandlingen af patienter på sengeafsnit C og D i Regionspsykiatrien Randers. Efterfølgende besluttede regionen at undersøge 1.614 patientjournaler fra perioden 2017-2024​.

Under journalgennemgangen blev det konstateret, at behandlingen i op mod 49 % af tilfældene var under eller væsentlig under faglig standard. Problemerne omfattede bl.a. manglende journalføring, utilstrækkelig behandlingsplanlægning og uhensigtsmæssig medicinsk behandling​.

Den 29. januar 2025 besluttede regionen at stoppe gennemgangen efter at have gennemgået 555 journaler. I stedet ville man sende vejledningsbreve til patienterne for at informere dem om muligheden for at klage og søge erstatning​. Det var denne beslutning, der første til en så stor kritik, at man inden for 14 dage blev vendt på en tallerken.

Kritikken og Sundhedsstyrelsens spørgsmål

Regionens beslutning om at stoppe journalgennemgangen skabte uro blandt patienter, pårørende og patientforeninger, der frygtede, at fejlbehandlede patienter ville gå glip af en nødvendig revurdering af deres behandling. Kritikken gik på, at regionen overlod for meget ansvar til patienterne selv og ikke tog tilstrækkeligt hånd om mulige fejl i tidligere behandlinger​.

Sundhedsstyrelsen reagerede herefter og stillede spørgsmål til regionen som:

  • Hvordan vil regionen sikre, at patienter, der har behov for det, får revurderet deres behandling?
  • Hvordan vil regionen opfylde sin vejledningsforpligtelse over for patienterne, især i forhold til erstatningsansøgninger?

Gennemgangen genoptages

På et ekstraordinært møde den 13. februar 2025 besluttede Psykiatri- og Socialudvalget at genoptage journalgennemgangen. Beslutningen blev truffet efter pres fra Sundhedsstyrelsen og patientforeninger, der påpegede den utryghed, regionens tidligere beslutning havde skabt​.

“Vi er kede af, at vores udmelding om at stoppe op, har skabt en utryghed. Det har bestemt ikke været vores hensigt. Vi har netop ønsket at gøre det bedst muligt for patienterne, men vi må erkende, at vores tilgang har givet mere bekymring end forklaring,” udtaler lægefaglig koncerndirektør Thomas Larsen i en pressemeddelelse.

Regionen har nu besluttet at fortsætte gennemgangen af de resterende 1.059 patientjournaler. Samtidig vil alle patienter modtage et vejledningsbrev, og der vil blive taget telefonisk kontakt til de berørte patienter​.

Hvad betyder det for patienterne?

Kovendingen betyder, at patienter, der tidligere har været behandlet på sengeafsnit C og D, nu får en grundigere gennemgang af deres forløb. Hvis der identificeres fejl, vil patienterne blive tilbudt en revurdering af deres behandling.

Derudover får patienterne nu mere direkte information om deres muligheder for at klage og søge erstatning. Regionen har også oprettet en hotline, hvor patienter kan få vejledning​.

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Else Søjmark (S), understreger vigtigheden af beslutningen:

“Det er blevet tydeligt, at der er et stort behov for, at vi fortsætter gennemgangen for at skabe tryghed for patienter og pårørende,” siger hun​.

Region Midtjyllands kovending viser, hvordan borgerpres og faglige bekymringer kan få politiske beslutninger til at ændre retning. Mens journalgennemgangen fortsætter, vil sagen fortsat være i fokus, og regionen vil løbende rapportere om fremdriften.

Spørgsmålet er nu, om regionen har ressourcerne til at sikre, at alle berørte patienter får den hjælp og erstatning, de har krav på.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind