Skip to main content

Region Nordjylland står over for en markant ændring i sin præhospitale struktur, efter at den private ambulanceoperatør PreMed har opsagt sin kontrakt med regionen i begyndelsen af april. 

Opsigelsen træder i kraft pr. 31. marts 2027 – tre år før kontraktens planlagte udløb – og betyder, at regionen nu skal finde en ny løsning på ambulancebetjeningen i store dele af Nordjylland.

Ifølge en pressemeddelelse fra Region Nordjylland har regionsrådet derfor besluttet at sende 40 procent af ambulancetjenesten samt den liggende patienttransport i udbud. 

Det drejer sig om områderne Himmerland, Thy, Mors og Han Herred. Regionen selv fortsætter driften i Aalborg og Vendsyssel, som ikke berøres af opsigelsen​.

Læs også: Ambulancedrift – Regionernes mangfoldige svar på Rigsrevisionens kritik rejser

Selvom Region Nordjylland i sin pressemeddelelse understreger, at man har været glade for samarbejdet med PreMed, efterlader opsigelsen en usikkerhed om samarbejdet.

Ikke grundlag for en levedygtig virksomhed

Beslutningen om at udbyde opgaven frem for at hjemtage er interessant, fordi den kommer dels midt i en kontraktperiode dels i et valgår, hvilket vidner om alvoren i situationen. PreMed har begrundet opsigelsen med en række økonomiske og driftsmæssige udfordringer, herunder rekrutteringsproblemer, stigende driftsomkostninger og reduceret grundbetaling fra regionen. Ifølge PreMeds administrerende direktør Anders Vikke.

“Vi må erkende, at vi under de nuværende vilkår ikke kan sikre en forretning, der er langtidsholdbar og levedygtig,” sagde han til TV2 Nord først i april​.

Den udlægning finder faktisk støtte i et notat, som Regionsrådets politikere har modtaget forud for beslutningen om genudbud. 

Her fremgår det, at det første udbud i 2020 førte til en markant besparelse for regionen – ca. 25,6 mio. kr. årligt – hvilket betød en reduktion i driftsbudgettet fra knap 300 mio. kr. til 268 mio. kr. I 2024 blev budgettet yderligere reduceret med 4 mio. kr. 

Dette har gjort det vanskeligt at opretholde en stabil og økonomisk bæredygtig drift, især i tyndt befolkede områder som Himmerland og Thy/Mors, hvor lav opgavefrekvens og lang transporttid resulterer i lavere udnyttelsesgrad af beredskabet og dermed højere omkostninger per kørsel​.

Risiko for mangel på reddere

Sagen har også skabt bekymring blandt redderne hos PreMed. En intern undersøgelse foretaget blandt 129 medarbejdere viser, at hele 72 procent ikke ønsker at overgå til regionens egen ambulancetjeneste, Den Præhospitale Virksomhed, hvis denne skulle hjemtage driften. 

Det fremgår af en artikel hos TV2 Nord få dage før regionens beslutning om, at bringe opgaven i udbud.

Fællestillidsrepræsentant Torkild Hedehus udtaler, at mange redderes største bekymring er en hjemtagelse: “Yderste konsekvens kan være, at op til 60 procent af os forlader Region Nordjylland, som vil betyde yderligere reddermangel,”​ lyder det.

Valgte ikke at hjemtage

Regionsrådet valgte den 28 april mellem tre scenarier: en fuld hjemtagelse, et fuldt udbud eller den nu besluttede model med delvis udbud. Et flertal endte med at støtte model 1, og udbudsprocessen går nu i gang i løbet af 2025. En politisk beslutning om tildeling forventes i begyndelsen af 2026​.

Med PreMeds exit står Region Nordjylland over for en kompleks og følsom proces. Ikke kun skal der findes nye leverandører, men der skal også sikres tilstrækkelig kapacitet og kvalitet i en tid, hvor ambulanceberedskabet i forvejen er under pres. 

Regionen vil desuden gennemføre en kontrolberegning, så politikerne kan sammenligne pris og kvalitet mellem privat og regional drift på et oplyst grundlag, fremgår det af regionens pressemeddelelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind