Skip to main content

Fra 1. september 2025 træder fem nye strukturerede behandlingsforløb i kraft hos landets praktiserende fysioterapeuter. 

Det fremgår af en kort pressemeddelelse hos Danske Regioner.

Aftalen, som i virkeligheden er to aftaler, er indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Danske Fysioterapeuter, skal sikre en mere ensartet og dokumenteret tilgang til behandlingen af blandt andet artrose, nerverodspåvirkning og lænderygsmerter. Men aftalen har samtidig en række organisatoriske og styringsmæssige implikationer, som rækker ud over fagforeningens egne medlemmer. – det vender vi tilbage til.

Et samlet regionalt løft

Formand for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard, glæder sig over aftalen om de nye strukturerede forløb

”Det glæder  mig, at vi også her har landet en aftale, som øger gennemsigtigheden i alt den gode behandling, som foregår i fysioterapipraksis. Når gennemsigtigheden øges, går vi heller ikke med dette forløb på kompromis med, at det fortsat er muligt at individualisere forløbet, altså at man kan tilpasse det til den enkelte patient. Forløbet bliver ikke en ”one size fits all”, siger hun i et presseopslag.

Forløbene omfatter både holdtræning og individuelle konsultationer med systematisk monitorering, brug af spørgeskemaer og afsluttende evaluering. Indsatsen omfatter patienter med artrose i knæ/hofte, nerverodspåvirkning i nakke og lænd, lumbal spinalstenose og – som det seneste tilføjelse – patienter med primære lænderygsmerter uden en specifik diagnose.

Tværgående aftale – også uden medlemskab

Selvom Danske Fysioterapeuter er medunderskriver, gælder aftalen bredt i praksissektoren. Den omfatter alle fysioterapeuter, der praktiserer under overenskomst med regionerne – uanset om de er organiseret i fagforeningen eller ej.

Det betyder, at både medlemsklinikker og uafhængige fysioterapeuter med ydernummer vil kunne tilbyde og få honorar for de strukturerede forløb.

Det er interessant, fordi i efteråret 2024 skete der en større afskalning hos Danske Fysioterapeuter, som bevirkede, at området pludselig stod med flere konkurrerende medlemsorganisationer.

Læs også: Medlemmer bryder ud af fagforening og danner tre konkurrerende foreninger 

Effekt og data i sigte

Bag aftalen ligger ønsket om at styrke dataindsamling, dokumentation og evaluering – et element, som flere regionspolitikere har efterspurgt, når det gælder praksissektorens rolle i det samlede sundhedsvæsen.

Professor i muskuloskeletal forskning på Syddansk Universitet og chefkonsulent i Enheden for Kvalitet og Modernisering, Per Kjær, der har været med til at omsætte de faglige anbefalinger, fremhæver, at både patienter, terapeuter og samfundet får gevinst:

Fakta: De fem strukturerede forløb i almen fysioterapi

  • Artrose i knæ og hofte
  • Cervikal nerverodspåvirkning
  • Lumbal nerverodspåvirkning
  • Lumbal spinalstenose
  • Primære lænderygsmerter (uden specifik diagnose)

Forløbene træder i kraft den 1. september 2025 og gælder under speciale 51 (almen fysioterapi med tilskud). Patienten betaler egenbetaling, men tilskud ydes fra regionen via RLTN.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind