I kølvandet på DR-dokumentaren `læger på kanten´, står Region Midtjylland med et problem, da læge Jens Thygesen efter udsendelsen har nedlagt sin klinik, derfor står regionen fra 1. september med 1.850 patienter, som ikke har nogen læge.
Læs også: DR`s udsendelse om privat lægehus får ikke samme vinkel på den jyske vestkyst
Regionens administration har siden lægens opsigelse søgt efter praktiserende læger, der ville overtage driften af den ledige lægepraksis på almindelige overenskomstmæssige vilkår, men efter endt annoncering har Region Midtjylland ikke modtaget et eneste bud fra praktiserende læger.
Det fremgår af en dagsorden til regionens forretningsudvalg. Her uddyber administrationen for det politiske udvalg, hvorfor man ikke finder det hensigtsmæssigt, at lade patienterne overgå til en regionsklinik.
Niveauet for kontinuiteten kan ikke garanteres
En regionsklinik er en hjemtagelsesform, hvor påtager regionen sig det direkte ansvar for at drive lægeklinikken.
De praktiske forhold omkring etableringen af en regionsklinik omfatter bl.a. sikring af lokaler, udstyr og inventar.
Men et er inventar noget andet er bemanding og her skriver administrationen til politikerne: ”Lægebemandingen vil skulle sikres via rekrutterings- eller vikarbureau i den første tid, og niveauet for kontinuiteten i lægebemandingen kan derfor ikke garanteres.”
Det har heller ikke vist sig muligt lægge klinikken ind under regionsklinikken i Lemvig. Her skriver regionen bl.a.: ”Patienter fra Thyholm kan ikke forventes at kunne rejse til Lemvig for at modtage en konsultation. Transporttiden gør også, at en læge fra regionsklinikken i Lemvig ikke kan foretage et sygebesøg til Thyholm.”
Fordele ved en udbudsklinik
Som et alternativ til en regionsklinik, kan regionen vælge at etablere en udbudsklinik. Her gør administrationen politikerne opmærksomme på, hvorfor det er en god ide med en udbudsklinik, idet man skriver:
”Leverandøren har ansvaret for at sikre driften af lægeklinikken på Thyholm og dermed sikres det, at der er en lægeløsning pr. 1. september 2024.”
Samtidig gør administrationen politikerne opmærksom på, at kontrakten med en udbudsklinik bl.a. kan opsiges i kontraktperiodens første seks måneder med en måneds varsel.
Så det er en relativ let løsning, som regionen har i forvejen har erfaring med, idet man har 9 udbudsklinikker som drives af tre forskellige leverandører, hvoraf kun den ene er drevet af àlles lægehus´.
Har allerede to tilbud
Med andre ord der i forvejen er et marked af leverandører, som regionen kender.
Derfor har regionen sideløbende med annonceringen af den ledige praksis til praktiserende læger, haft driften af klinikken i Thyholm i offentligt udbud. Her fremgår det af dagsordenen, at regionen har modtaget to bud på driften af klinikken som udbudsklinik.
Endelig konkluderer administrationen:
”Det er på baggrund af den korte tidshorisont usikkert, om regionen kan rekruttere læger og personale samt sikre lokaler og udstyr til klinikken på Thyholm pr. 1. september 2024. Administration vurderer derfor, at det mindst risikofyldte på et kortere sigte er at sikre lægedækningen på Thyholm via en udbudsklinik.”