Skip to main content

Nyt Hospital Nordsjælland var oprindeligt projekteret med et modtagekøkken, hvor man skulle have maden udefra, men nu har man fundet penge til, at hospitalet kan have en næsten fuld køkkenproduktion.

”Jeg er meget glad for, at det nu er blevet muligt at etablere et køkken, så maden kan tilberedes lokalt og ikke skal transporteres rundt på landevejene. Den idé har jeg aldrig været vild med også af hensyn klimabelastningen, siger Lars Gaardhøj (S), formand for Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Mange års ønske fra politikere og personale om at få eget køkken går nu i opfyldelse før tid.

Ændringer i patienternes behov

Det har hele tiden været tanken at hospitalet engang ude i fremtiden skulle have et produktionskøkken, men nu er det lykkedes, at finde 12 millioner kroner til at om at projektere og købe nyt udstyr til et delproduktionskøkken inden for projektets budgetramme.

Beregninger fra regionen, viser, at det nemt kunne have kostet 90 millioner kroner, hvis køkkenet først skulle etableres efterfølgende.

Samtidig viser nye analyser, at ændringer i patienternes behov, der har medvirket til at gøre et delproduktionskøkken muligt. Flere patienter er nemlig ifølge regionen indlagt i kortere tid, samtidig med at hospitalet omlægger til mere sammedagskirurgi og flere ambulante forløb, som betyder, at færre patienter har brug for mad hele døgnet.

Behovet for et fuldproduktionskøkken er derfor ikke til stede i samme grad.

Personalet kan flytte med

Hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth er glad for udsigten til, at Nordsjællands Hospital kan servere egenproduceret mad i fremtiden.

”Vi har gennem årene arbejdet på at finde løsninger, som skulle give plads til et produktionskøkken, og nu er det altså lykkedes gennem et kreativt samarbejde mellem køkkenet og vores arkitekter,” siger Bente Ourø Rørth i en pressemeddelelse.

​​​​​​​​​Køkkenchef Helle Steen Petersen (tv) og hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth, da de overrækker nyheden til køkkenpersonalet på Hillerød Sygehus.
Foto: Thomas Schytz Larsen

Helle Steen Petersen jubler.

”Det gør mig virkeligt glad, at vores dygtige køkkenpersonale kan flytte med over på det nye hospital og fortsætte med at servere nærende og grøn mad,” siger hun.

Mindre kød i fremtiden

Begrebet delproduktionskøkken vækker undren, da vi ringer rundt i branchen, for det er ikke et begreb man normalt anvender. Men ifølge Nyt Hospital Nordsjælland handler det bl.a. om at man bl.a. ikke at etablere en egentlig slagterafdeling i forbindelse med køkkenet, da kød måske i fremtiden kommer til at være en mindre del af hospitalets kosttilbud af hensyn til klimaaftrykket.

Køkkenet kan tilberede en stor del af forplejningen fra bunden, og der bliver også plads til et lille bageri. Foruden patientforplejninger bliver der kapacitet til at levere mad til kantinen til personale, pårørende og andre besøgende. Man undgår dermed at skulle indgå aftale med en ekstern kantineleverandør.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind