”Sygehuset skal kun udlevere kompressionsbandager, hvis de anvendes som led i sygehusbehandling,” sådan lyder instruksen til hospitalspersonalet i Region Sjælland, som Regional-Indsigt er i besiddelse af.
Dokumentet er interessant, fordi der hvert år ifølge Sygeforsikringen Danmark bliver diagnosticeret omkring 50.000 patienter med lidelsen Lymfødem. Og det er bl.a. denne gruppe patienter, der har behov for kompressionsbandager.
Kommunerne har indtil august 2022 haft hjemmel til at bevillige kompressionsbandager i medfør af lov om socialservice, men efter Ankestyrelsens principafgørelse (20-22) er mange kommuner begyndt, at stoppe med bevillingerne, da de ikke længere mener, de har hjemmel til at bevillige kompressionsbandager.
Det sender patienterne i armene på de regionale sygehuse og her er det så, at Region Sjælland smækker kassen i.
“Det at en region på denne måde går ind i bevillingsproblematikken er ikke overraskende for mig, det måtte jo komme. Det er en forventelig men en meget ulykkelig konsekvens af, at borgere er blevet kastebold mellem region og kommune,” siger Helle Petersen, der er formand for Dansk Lymfødem Forening (Dalyfo).
Hun peger på, at når hospitalerne mærker øget pres fra hendes medlemmer med akut brug for hjælp til deres lymfødem, er det, fordi kommunerne har smækket kassen i.
”Kommunerne giver afslag på bevilling og henviser netop til hospitalet, fordi de tolker at der er brug for kompressionsbehandling og ikke kompressionshjælpemiddel. Til trods for både afgrænsingscirkulæret og præcisionen fra Ankestyrelsen understreger, at borgeren ikke skal komme i klemme og at kompression fortsat kan bevilliges som hjælpemiddel,” siger Helle Petersen.
Region Sjælland estimerer, at hvis man ændrer regional praksis, hvor regionerne finansierer de støttestrømper og kropsbandager, kommunerne tidligere har finansieret, vil det have betydelige økonomiske konsekvenser, i størrelsesordenen 10 millioner kroner for Region Sjælland. 70 millioner kroner på landsplan.
Følger Ankestyrelsens afgørelse
Hos de kommuner som Regional-Indsigt har talt med er opfattelsen en anden. Her jagter man ikke pengene, men følger Ankestyrelsens vejledning fra august 2022 og den efterfølgende præcision, som Helle Petersen henviser til.
Kommunerne henviser bl.a. til at Ankestyrelsen skriver: ”Hvis det primære formål med brugen af kompressionsstrømperne derimod er at forbedre, vedligeholde eller forhindre forringelse af den aktuelle funktionsevne, så fungerer det ansøgte ikke som et hjælpemiddel for borgeren.”
Dermed kan det ikke bevilliges. Ankestyrelsen skriver også, det kan være meget individuelt, hvorvidt der er tale om et hjælpemiddel efter serviceloven eller et behandlingsredskab og derfor vanskeligt og individuelt, at træffe en afgørelse.
Ansvaret for at få en afklaring påhviler ifølge Ankestyrelsen ikke alene kommunen, men er et fælles ansvar mellem kommunen og sundhedssektoren (Regionerne). Da Det er alene sundhedssektoren, der kan tage stilling til, om der er tale om et behandlingsredskab.
Ekstraordinært travlt i ministeriet
Vi har spurgt i Indenrigs- og Sundhedsministeriet om hvad man har gjort for, at parterne sammen kan finde en løsning, Ikke mindst fordi ministeren tidligere har kaldt det noget rod.
Her får vi det svar, at ministeren ikke har mulighed for at svare, da der er ekstraordinært travlt i ministeriet i forbindelse med sundhedsreformen efter sundhedsstrukturkommissionens rapport.
Helle Petersen er meget opmærksom på, at problemstillingen nævnes i sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger, ”Men vi kan ikke vente på den politiske proces med at få løst en situation, der ikke blot er smertelig for borgerne men også kan ende i meget dyrere regninger for samfundet, fordi mange må sygemelde sig,” siger hun til Regional-Indsigt.
Alle venter på regeringen
For Helle Petersen er der rimeligt simpel forklaring på Region Sjællands instruks til sygehuspersonalet, da vi spørger ind til rimeligheden, af at regionen, sådan set presser hendes medlemmer ud i strakt arm.
”Regionen holder jo sådan set bare fast på en veldefineret praksis,” svarer hun. For hende at se ligger bolden, altså på den kommunale banehalvdel.
Vi har spurgt hos KL, hvad de gør, da det er helt tydeligt, at en gruppe borgere kommer i klemme, når kommunerne følger Antestyrelsens principmeddelelse.
Her får vi lovning på et svar, når regeringen onsdag har barslet med strukturreformen.
I Region Sjælland som vi også har bedt om en udtalelse, her skriver man i en mail med henvisning til, at statsministeriet har indkaldt til pressemøde om sundhedsreformen:
”Vi står pt i en ekstraordinær travl situation pga. det kommende sundhedsudspil”.
På den baggrund vil, den udsatte region godt have lov til, at vende tilbage med et svar engang i næste uge.
Samlet set virker som om, at enkle spørgsmål om godt 50.000 patienter ve og vel, som nu har været i klemme i systemet i ca. 2 år, og med risiko for diverse komplikationer og forringet livskvalitet, ikke kan besvares, fordi alle myndigheder har ekstraordinært travlt.