I fremtiden skal der kun være fire regioner. Til gengæld får de ansvaret for patienterne uden for hospitalerne i og med, at man samler akutsygeplejen, akutpladser og den patientrettede forebyggelse, fremgår det af regeringens reformudspil.
”Der er grund til at glæde sig. Vi har i årevist efterspurgt mere sammenhæng for patienten, og nu sker der noget,” siger Mads Duedahl, næstformand for Danske Regioner.
Overordnet er Danske Regioner positive over for de fleste elementer i udspillet – ikke mindst de dele, som er med til at skabe mere sammenhæng for borgerne, hvor man rykker kompetencen og ansvaret tættere på regionerne.
”Overordnet er vi tilfredse med regeringens udspil. Først og fremmest er det positivt, at regeringen samler flere sundhedsopgaver i regionerne. Det er helt nødvendigt for at skabe et mere sammenhængende forløb for patienterne,” siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner i en kommentar.
Han og Mads Duedahl skal nu lige dykke ned i de små 130 siders dokumenter, som regeringen lige har fremlagt.
Regionerne har længe forberedt sig på det nære
En af de ting man umiddelbart er meget godt tilfreds med, er at regionerne nu skal sidde for bordenden af det nye politiske lag, som Lars Lykke har beskrevet som banebrydende.
Det drejer sig om de 17 nye sundhedsråd, der mere eller mindre skal afløse sundhedsklyngerne, men til forskel fra klyngerne får sundhedsrådene både penge og magt i forhold til det nære sundhedsvæsen.
”Nu må vi studere den del af udspillet meget nøje. Overordnet vil jeg sige, at vi støtter regeringens intention med rådene, og vi går positivt ind i drøftelserne og er parate til at sætte os for bordenden,” lyder det fra Anders Kühnau.
Han understreger, at det er afgørende, at de nye råd bliver effektive og i stand til at træffe de nødvendige beslutninger.
Det er her værd at bemærke, at de fem regioner længe på det administrative felt har, arbejdet i retningen af at sætte sig på det nære sundhedsvæsen, idet alle regioner for ”længe siden” har oprettet en enhed under den enkelte region der hedder ”Det nære sundhedsvæsen”.
Det eneste disse enheder mangler er blot et politisk lag, og det får regionerne muligvis nu, siger flere kilder til Regional-Indsigt.
To regioner skal fusioneres
Regeringen vil etablere fire regioner og der skal fortsat være folkevalgte regionsråd. Det indebærer desuden, at der etableres en ny region ved navn Østdanmark, der skal dække den nuværende Region Sjælland og den nuværende Region Hovedstaden. Regionens hovedsæde vil komme til at ligge i Sorø, hvor hovedsædet for Region Sjælland ligger i dag.
Danske Regioner er enig med regeringen i, at der er behov for at gøre en indsats for yder-områderne på Sjælland. Men forslaget om én meget stor region i Østdanmark, der skal dække halvdelen af Danmarks befolkning, finder man er bekymrende.
”Vi noterer os, at der er enighed i regeringen om en stor region, og vi vil arbejde konstruktivt med at få det bedste ud af den situation. Men vi må være ærlige og sige, at en stor region ikke i sig selv er en løsning i forhold til at skabe mere lighed i sundhed,” siger Anders Kühnau.
En stor region løser ikke problemerne
Danske Regioner er meget enig med regeringen i, at der er behov for at gøre en indsats for yder-områderne på Sjælland. Men forslaget om én meget stor region i Østdanmark, der skal dække halvdelen af Danmarks befolkning, er bekymrende.
”Vi noterer os, at der er enighed i regeringen om en stor region, og vi vil arbejde konstruktivt med at få det bedste ud af den situation. Men vi må være ærlige og sige, at en stor region ikke i sig selv er en løsning i forhold til at skabe mere lighed i sundhed. Vores fokus vil være, at vi skal levere sundhed til dem, der har brug for det, og det kræver andre redskaber end en sammenlægning,” siger Anders Kühnau.
Læs også: Region Østdanmark – En mega region med lige så mange problemer
For Mads Duedahl er det afgørende, at det med udspillet er slået fast, at vi fortsat skal have et folkevalgt regionalt demokrati.
”Det er godt, og der er nu skabt ro om rammerne for regionerne. Men vi skal være opmærksomme på demokratiets vilkår på Sjælland. Når man skaber en så stor region, så bør man også sikre tilstrækkelig demokratisk repræsentation af borgerne,” siger Mads Duedahl.