Ganske få timer efter, at regeringen havde præsenteret sit reformudspil til et bedre sundhedsvæsen, indkaldte KL landets borgmestre til et ekstraordinært møde, det viser et dokument som Regional-Indsigt har adgang til.
Det bekymrer tilsyneladende KL, at regeringen vil flytte en række opgaver fra kommunerne, fordi de er, som man skriver i dokumentet, ”dybt integrerede i den kommunale opgavevaretagelse. Derved risikerer regeringen at skabe en række nye snitflader, som ikke er hensigtsmæssige for borgerne.”
Konkret drejer det sig om flytningen af opgaver som akutsygepleje, patientrettet forebyggelse, og sengepladser med sundhedsfaglige indsatser. Mange af de opgaver hænger i dag tæt sammen med den kommunale hjemmesygepleje og indsatsen på landets plejehjem.
Nye snitflader bekymre
Bekymringen kan også læses ud af den pressemeddelelse som KL hurtigt på gaden efter præsentationen. Her udtaler KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard bl.a.;
”Det er svært at se, at man kan skille de ting ad i praksis. Hvis den kommunale hjemmesygeplejerske på et besøg hos den ældre opdager, at der er brug for akut sygepleje, hvordan sikrer vi så, at det ikke lige pludselig er en anden instans, der skal ind over? Vi skal være meget opmærksomme på, at vi ikke får skabt nye snitflader, som borgerne kan blive tabt mellem,” lyder det fra næstformanden.
Han understreger videre, at man i KL er meget bekymrede for, hvad det vil betyde, at man vil flytte de her opgaver væk fra kommunerne, særligt da mange kommuner har investeret massivt i det nære sundhedsvæsen.
Kommuner kan opleve sig straffet
”Så det er vigtigt, at omstillingen sker på en måde, så de mange kommuner, der har gennemført store investeringer i det nære sundhedsvæsen fx med nye sundhedshuse, ikke nu bliver straffet for det,” siger Jacob Bundsgaard.
Dermed er der længe før reformen, er vedtaget gang i den politiske bermudatrekant, som Christiansborg, regionerne og kommunerne udgør.
Det er der ikke noget nyt i. Alligevel mener flere af de kommunale kilder vi taler med torsdag, at både regioner og regering skal være bekymrede for den udvikling, der kan komme i kølvandet på borgmestermødet.
Det kan for udenforstående virke underligt, men en del kilder peger på, at præcis begrebet ”det nære sundhedsvæsen” er kommunalt hjerteblod, som med reformudspillet spilles over til regionerne.
”Det har man tilsyneladende ikke tænkt meget over i regeringskontorerne og det bliver ikke bedre af, at kommunerne er i mindretal i de nye sundhedsråd, som skal bestyre det nære sundhedsvæsen,” lyder det.
Det ekstraordinære møde afvikles her torsdag og med invitationen følger en række dokumenter, der nøgternt beskriver konsekvenserne af sundhedsreformen i kommunalt perspektiv.
Vi har her til aften ikke, ikke fået udtalelser til citat, men forstår, at selv om man på overfladen tager det pænt, så lurer utilfredsheden.