Skip to main content

Det er blevet nævnt igen og igen, at der er omkring 30 pct. flere speciallæger per 10.000 indbyggere i Region Hovedstaden end i Region Sjælland, hvor langt flere borgere ifølge alle kilder oftere kan betragtes som patienter med multisygdomme.

”I dag er der dobbelt så mange røntgenlæger på to hospitaler i København, som der er i hele Region Sjælland. Det afgør selvfølgelig ikke alene, om sundhedsvæsenet fungerer eller ej. Men det er et rigtig godt billede på, at noget er skævt,” skriver Troels Lund Poulsen (V), der er vicestatsminister på LinkedIn.

Det er med andre ord faldet politikerne i regeringen for brystet, at der er denne forskel mellem by og land og derfor vil man med den nye sundhedsreform skubbe flere læger ud i yderområderne.

Nutidens læge er kvinde og hun er statistisk set gift med en person på samme akademiske niveau, hvor begge arbejder på fuldtid og har deres egen karriere. Så ægtefællen kan ikkebare rejse med rundt i landet, lyder det fra Wendy Sophie Schou, der er kommende speciallæge i geriatri og forperson for Yngre Læger.

Hun mener, at beslutningstagerne skal sætte sig ind i hvem der er læger i dag og ikke lade sige lede af et 30 år gammelt billede.

Selv tilhører Wendy Sophie Schou den gruppe læger regeringen gerne vil have til, at tage ud og dække lægeunderskuddet i udkanten af Danmark, men det er ikke helt så enkelt, set med hendes øjne, fremgår det af en artikel i Politiken.


Politikerne skal forstå de unge læger

Troels Lund Poulsen og den øvrige regering vil med reformen given de unge læger en økonomiske gulerod som gør det attraktivt for dem at flytte sig ud, der hvor vi mangler dem.

”Det giver jo oplagt mulighed for at tjene lidt mere. Men det giver måske også mulighed for at have lidt færre patienter og nyde mere fleksibilitet i sit arbejdsliv. Det tror jeg, at mange unge læger efterspørger,” skriver han i sit opslag.

Men spørgsmålet er, vil Wendy Sophie Schou flytte ud på grund af flere penge?

Hun mener, at politikerne skal forstå de unge lægers karriereveje og hvad der driver dem i dag. Forstår man ikke det, forstår man ikke udfordringen med at rekruttere læger ud af byerne.

Det er her værd at bemærke, at Wendy Sophie Schou har understreget, at politikerne skal sætte sig ind i hvem der er læger i dag. Doktor Hansen fra Matador – er i dag en kvinde, der har en mand med sin egen karriere.

Læger flytter sig sjældent alene på grund af løn

Wendy Sophie Schou peger på en række punkter som politikerne skal være opmærksomme på.

Det drejer sig om familieliv, arbejdsmuligheder for ægtefællerne i udkanten af Danmark, nærhed til arbejdet og fleksible arbejdsforhold.

Endelig slår hun en pæl igennem ideen om, at læger alene vil blive tiltrukket af højere løn.

”Læger flytter sig sjældent alene på grund af løn. Og for mig personligt med små børn flytter lønnen ikke noget alene. Tid med mine børn og afstand til venner og bedsteforældre betyder måske mere. Løn er blot én skrue, der kan drejes på. Læger i dag vil også noget andet med vores arbejdsliv end tidligere. Ikke alle er klar til at arbejde 50 timer om ugen,” siger hun.

Læger kan for hende at se godt flyttes, men vi skal være opmærksomme på at læger sandsynligvis er den akademiske faggruppe, der flytter sig mest bl.a. i kraft af deres uddannelse

”Men det, vi skal flytte os til, skal kunne noget andet end de stillinger, vi kan få rundt om hjørnet,” siger Wendy Sophie Schou, for som hun påpeger, der bor også syge omkring Aarhus og København.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind