Regionerne er tæt på at opfylde målet for udredningsretten. Det viser en status for regionernes afvikling af efterslæb, her i slutningen af oktober.
Udredningsretten er en patientrettighed som skal sikre, at patienterne bliver udredt hurtigt, så en eventuel behandling kan blive sat i gang. (30 dage)
Konkret er opfyldelse af udredningsretten steget til 79 % i andet kvartal 2024 og dermed tæt på målet på 82 %. Dette tyder på, at sundhedsvæsenet er på vej mod, normaliserede det niveau og målet forventes at nås i tredje kvartal, skriver man i statusrapporten.
Ti dage fra målet
Derimod er er fortsat en udfordring med at kunne opfylde ventetidsgarantien på 30 dage. Her er man hele ti dage fra målet, viser regionernes status.
Ventetidsgarantien blev som er en del af akutplanen midlertidigt sat ud af kraft frem til 31. december 2024.
Danske Regioner beskriver selv, at der er meget positive tendenser i udviklingen i de to første kvartaler af 2024.
Forbedring overgår målet på 42 dage for udgangen af andet kvartal og markerer det laveste niveau siden 2021. Desuden er 88 % af behandlingsforløbene nu afsluttet inden for 90 dage, hvilket er en betydelig forbedring i forhold til 2022 og 2023, hvor 15-17 % ventede længere end 90 dage.
Vi får i redegørelsen ikke svar på om den effekt man ser i første halvår, er begyndt at forplante sig ind i efteråret.
Færre patienter henvises til privathospitaler
Regionernes fokus på at øge den kirurgiske aktivitet har resulteret i, at der blev gennemført over 870.000 operationer fra januar til august 2024. Dette svarer til en stigning på 1 % i forhold til samme periode i 2023 og 4 % højere end i 2022.
Selvom de private hospitaler fortsat spiller en vigtig rolle, er antallet af henvisninger faldet med 21 % i forhold til 2023. Dette kan skyldes, at det offentlige sundhedsvæsen har opnået kapacitetsforbedringer, som reducerer behovet for privat bistand.
Det er her værd at bemærke, at der ifølge statusdokumentet gennemført 51.000 offentlig finansierede operationer på privathospitaler i de første otte måneder af 2024, hvilket er 9 % færre end i 2023, men stadig 5 % flere end i 2022.
Men det er ikke kun ift privathospitalerne, at aktiviteten falder.
En aftale med Foreningen af Praktiserende Speciallæger gør det muligt at overføre patienter fra hospitaler til praktiserende speciallæger, især inden for områder som øjenkirurgi og plastikkirurg og her modtog man i første halvår af 2024 omkring halvt så mange patienter som i 2023.