I oktober 2008 annoncerede daværende regionsrådsformand Carl Holst (V) i en pressemeddelelse, at Region Syddanmark ville bygge et universitetshospital helt fra bunden. Et supersygehus der potentielt skulle frigøre varme hænder med en mere moderne logistik og bedre lokaler.
I slutningen af 2027 forventer regionen nu, at patienter kan flytte ind i det nye supersygehus i Odense. Det sker efter, at man ifølge en pressemeddelelse endelig har opnået enighed med den italienske totalentreprenør Odense Hospital Project Team (OHPT).
Byggeriet har levet en vanskelig tilværelse. Først var det meningen at første spadestik skulle være i 2012. Det blev så i 2016, men først i 2019 kunne byggeriet gå igang.
Egentlig skulle byggeriet have stået færdig i 2022, men mens udefrakommende hændelser som Covid-19 og krigen i Ukraine har været afgørende faktorer for tidligere forsinkelser, skal den nuværende forsinkelse findes tættere på byggeriet.
Valgte forligsvejen
I maj 2023 varslede Region Syddanmark dagbøder mod entreprenøren og i december samme år trådte den i kraft, da aftalte milepæle ikke blev nået. Aktuelt er der i følge vores kilder uddelt dagbøder for over 350 millioner kroner, der ikke er betalt. Det vil sige, at der trods en aftale altså stadig krav mod entreprenøren.
“Der var to veje at gå, nemlig forligsvejen eller konfliktvejen. Vi valgte den første, fordi den uden tvivl vil bringe hospitalet hurtigst i mål på den økonomisk mest ansvarlige måde,” siger regionsrådsformand Bo Libergren.
Regionen tager en del af ansvaret for forsinkelsen. Det sker i anerkendelse af, at regionens ønsker til ændringer har haft både tidsmæssige og økonomiske konsekvenser for entreprenøren. Den øvrige del af forsinkelsen mener regionen fortsat, at OHPT er ansvarlig for.
Krav udlignes over tid
Med denne aftale (forliget) har parterne aftalt, at kravene mod hinanden (bl.a. dagbøderne) løbende bliver mindre i takt med, at byggeriet bliver færdiggjort og risikoen for begge parter reduceres. Når byggeriet er færdigt, og patienterne kan flytte ind i 2027, vil de to parter ikke længere have krav mod hinanden.
Entreprenøren kommer dermed også selv til at afholde udgifter for forsinkelsen, som de engtligt mente regionen, skulle dække. Det bekræfter Simone Bonauguro, bestyrelsesformand for OHPT.
“Aftalen indeholder en økonomisk kompensation, men desværre står den ikke mål med de egentlige udgifter, der er forbundet med forsinkelsen. For os ser regnestykket nu anderledes ud, end da vi indgik kontrakten. Men det ligger os meget på sinde at færdiggøre projektet til Region Syddanmarks tilfredshed,” lyder det fra bestyrelsesformanden.
Skal finde en lille milliard
Konkret betyder den nye aftale, at Region Syddanmark skal finde samlet set 985 millioner kroner til resten af projektet.
Sammenlagt 525 millioner går til totalentreprenøren og er fordelt således:
225 millioner bliver givet i godtgørelse, fordi Region Syddanmark påtager sig en del af skylden for forsinkelsen og så får OHPT desuden 300 millioner, fordi der i projektets lange fase er lavet mange ændringer og ekstraarbejder på sygehuset. F.eks. er der lavet nye rørføringer efter coronakrisen, og der er også lavet ændringer i nogle af hospitalets laboratorier.
Udover penge til entreprenøren, skal der ifølge DR bruges 210 millioner på ekstraregninger, der kommer i kølvandet på de to års forsinkelse. Herudover skal regionen hæve sin reservebeholdning til uforudsete hændelser med godt 250 millioner kroner.
Altså samlet set 985 millioner kroner.