Skip to main content

Forud for et renoveringsprojekt på Herlev Hospital har en enhed under Region Hovedstaden haft viden om, at en miljøundersøgelse på hospitalet viste forekomst af asbest. Det skriver Dagbladet Information.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) kalder det “en frustrerende og meget ærgerlig sag. 

Og han er ikke alene. Flere politikere i Region Hovedstaden udtrykker utilfredshed med informationsniveauet fra regionens administration i forbindelse med sagen på Herlev Hospital. 

Konkret drejer sagen sig om, at håndværkere under et større renoveringsprojekt i år kan have været udsat for asbest uden tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger.

En miljøundersøgelse før projektets start afslørede forekomst af asbest. Denne viden blev delt med byggefirmaerne MT Højgaard og Kemp & Lauritzen, men den nåede ikke de berørte håndværkere i tide. Ifølge et sikkerhedsnotat, som Dagbladet Information har fået indsigt i.

Her arbejdede håndværkere i områder med asbest uden brug af værnemidler.

Regionens administration har informeret regionsrådet to gange om sagen og fastholdt, at der ikke var nogen øget sundhedsrisiko for håndværkere, ansatte eller patienter. Alligevel har flere undersøgelser vist tilstedeværelse af asbest på byggepladsen, hvilket nu rejser spørgsmål blandt politikere om, hvorvidt de blev informeret korrekt.

Kritik af informationshåndtering

Regionsrådsmedlem Tormod Olsen (EL) kritiserer, at administrationens fremstilling af sagen ikke har været tilstrækkelig nuanceret.

“Når jeg kigger tilbage på det, så undrer det mig, at sagsforløbet slet ikke er oprullet fyldestgørende.Det nævnes jo ingen steder, hvor nervøse håndværkerne har været, eller at flere af dem er udsat for asbest,” udtaler han til Information og efterlyser også de faglige organisationers perspektiv.

Christine Dal fra Venstre kalder det “yderst uheldigt,” at håndværkere ikke blev tilstrækkeligt informeret. Hun mener, at sagen bør føre til selvransagelse i regionen.

Regionen fastholder vurdering

Ifølge Center for Ejendomme under Region Hovedstaden har administrationen ikke tidligere set det omtalte sikkerhedsnotat. Hun fastholder over for dagbladet, at der ikke er tale om øget sundhedsrisiko, da prøver har vist meget små mængder asbest.

Den vurdering bygger man  på en vurdering fra Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg.

Spørgsmålet om, hvor meget asbest vi konstant udsættes for, blev særlig aktuelt efter, at 155 beboere i maj blev evakueret fra den almene boligforening Smedeparken i Sorø. I første omgang blev der målt et indhold, der var markant højere end den vejledende grænseværdi, men efterfølgende målinger viste et næsten umålbart niveau.

Vi mangler viden om baggrundsniveauer

Det rejste en diskussion om, hvorvidt indholdet i Sorø-boligerne i virkeligheden stammede fra baggrundsniveauet.

“Landets arbejds- og miljømedicinske afdelinger bliver jævnligt involveret i rådgivning af borgere i forbindelse med fund af asbest i beboelse, offentlige bygninger og på arbejdspladsen. I sådanne sager mangler vi imidlertid viden om baggrundsniveauer af asbest i bymiljøet,” skrev Regitze Sølling Wils, der er læge, ph.d. og postdoc ved Arbejds- og Miljømedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital i et svar til mediet BuildingTech.

I både København, Aarhus, Odense og Aalborg skal der  bl.a. derfor etableres fire målestationer i centrum og fire i beboelsesområder. Målingerne gentages – og under anden runde skal vejrforholdene være anderledes end i første runde, lyder det fra Regitze Sølling, der står for projektet, som har fået støtte fra Sundhedsstyrelsen.

Uagtet baggrundsniveau vil regionsrådets politikere nu alligevel kræve en ny og mere detaljeret redegørelse, der også inddrager håndværkernes oplevelser og de faglige organisationers vurderinger.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind