I den kommende valgkamp til Region Østdanmark står kampen om, hvem der skal lede den nye megaregion, som vil omfatte 2,8 millioner borgere.
Fusionen mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland har skabt et enormt politisk interessefelt, og allerede nu er flere profiler trådt frem – både som officielle spidskandidater og som bejlere, der endnu kæmper om posten internt i deres partier.
De Konservative har som det første parti valgt deres spidskandidat til Region Østdanmark. Dermed har partiet ro på bagsmækken, det blev tydeligt i denne uge, da Christoffer Buster Reinhardt, nuværende formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, blev valgt til, at lede partiets kampagne.
”Patienterne skal mærke, at vi bliver den klart største region i landet, og at vi udnytter vores ressourcer til at levere de korteste ventetider og de fleste patientrettigheder,” siger Reinhardt, til Berlingske kort efter valget.
Han har syv års erfaring med sundhedspolitik. og understreger desuden behovet for at bringe regionens to tidligere organisationer sammen på en måde, der gavner borgerne.
”Fusionen må og skal ikke betyde længere ventetider. Vi skal samarbejde bedre på tværs af hospitalerne og bruge privathospitalerne mere aktivt,” skriver han i et opslag på LinkedIn hvor han i øvrigt annoncerer, at han vil kæmpe for, at Region Østdanmark bliver en borgerlig region.
Flere top-socialdemokrater har været i spil
Hos Socialdemokraterne er der i den grad optræk til interne drøftelser. Her har det ifølge mediet Pio allerede været en turbulent proces.
I første omgang blev den tidligere sundhedsminister Magnus Heunicke overvejet som en oplagt kandidat, hvor man håbede på at kunne trumfe lidt ligesom det, man forsøgte med Pernille Rosenkrantz Theil i København.
Det er hans popularitet og vælgertække, der har gjort ham til en eftertragtet figur, men han så muligvis udfordringerne noget før hans kollega Pernille og fik takket nej i tide.
”Jeg er glad for mit nuværende arbejde og har ikke planer om at skifte spor,” har Heunicke udtalt ifølge kilder tæt på Socialdemokratiet.
Næste skridt var Astrid Krag, tidligere social- og ældreminister, som blev set som en stærk kandidat. Heller ikke hun meldte sig dog på banen. Interne kilder oplyser, at hun allerede tidligt signalerede, at hun ikke ønskede at stille op.
Hovedstaden versus Sjælland
Med Heunicke og Krag ude af billedet står Socialdemokratiet nu med et kampvalg mellem de to officielle kandidater fra hver deres gamle region.
Lars Gaardhøj, var ifølge ritzau ude få timer efter at sundhedsreformen blev annonceret ude og melde sin kandidatur:
“Det er en stor opgave politisk og ledelsesmæssigt, og jeg er klar til at stille mig i spidsen for det arbejde, sagde han.
Torben Klitmøller Hollmann, der er tidligere sektorformand i FOA og nu centerchef i Næstved Kommune og oprindelig valgt som spidskandidat efter Heino Knudsen i Region Sjælland, er ikke bleg for, at udfordre den garvede regionsrådsformand fra Hovedstaden
“Jeg har meldt mit kandidatur til formandsposten! [,…] Hvis vi skal have en ny stor region, så skal vi ikke have mere af det samme, vi skal have noget nyt,” skriver han i et opslag på LinkedIn kort efter, at regeringen havde annonceret sammenlægningen af de to regioner.
Med de to kandidater er der lagt op til et spændende valg, der kan komme til at smage af Hovedstaden versus Sjælland.
Venstre i kampvalg
Hos Venstre forventes der også et internt kampvalg. To kandidater har meldt sig på banen: Camilla Hove Lund, viceborgmester i Holbæk og tidligere gruppeformand for partiet i Region Sjælland, og Maria Ladegaard, tidligere landsformand for Venstres Ungdom og nuværende spidskandidat for partiet i Region Hovedstaden.
Valget afgøres først i januar, men begge kandidater har allerede markeret sig som ambitiøse bud på posten.
”Vi skal sikre, at sundhedsvæsenet bliver nærhedens væsen – hvor patienterne altid er i fokus,” siger Camilla Hove Lund i en udtalelse.
En ny epoke for sundhedspolitikken
Med det kommende valg til Region Østdanmark venter en ny epoke for sundhedspolitikken i Danmark.
Fusionen mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland er sammen med de mange sundhedsråd en af de største nyskabelser i aftalen om sundhedsreformen.
Mens De Konservative allerede har positioneret sig med en klar kandidat og visioner, står Socialdemokratiet og Venstre over for afgørende valg om, hvem der skal repræsentere deres partier i dette store politiske spil.
Valget den 18. november næste år bliver på den led et klimaks på en valgkamp, hvor sundhedspolitikken og lederskabet for megaregionen bliver sat på prøve.