Region Midtjylland står i spidsen for klimapartnerskabet LIFE ACT, der skal sikre, en accelerering af implementering af de kommunale klimahandlingsplaner i 55 kommuner mod et mål om 70 pct. klimaneutralitet i 2030, men det risikerer at miste ledelseskraft.
Det er en af konsekvenserne ved sundhedsreformen, sådan som udspillet ligger lige nu, fordi regionerne i fremtiden ikke længere må arbejde med klimaindsatser.
LIFE ACT er bare et af en lang række internationale klimapartnerskaber, som Region Midtjylland er tovholder på eller deltager i. På grund af sundhedsreformen er der nu et arbejde i gang for at sikre, at de afvikles eller overdrages til andre, oplyser regionen.
Har lige sikret 128 mio. kr.
For en uge siden sikrede regionerne ellers 128 mio. kr. fra EU til klimahandling i Danmark
EU-midlerne øremærket dansk klimahandling, men spørgsmålet er, hvem der skal drive det otteårige projekt.
“For EU er det et vigtigt arbejde, som andre lande kan lære af. Så nu krydser vi fingre for, at en af de andre ikke-regionale partnere i projektet vil overtage vores opgave som projektejer og selvfølgelig de øvrige regioners opgaver. Danmark har brug for den klimahandling, som projektet sikrer,” siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.
Risiko for at miste bevilling
I regionerne havde man ellers glædet sig til at sætte fart på implementeringen af de politisk godkendte kommunale klimaplaner sammen med netop de 55 kommuner og en lang række andre partnere. For EU ser man det som et vigtigt arbejde, som andre lande kan lære a
Nu da EU-finansiering er sikret, arbejder man i Region Midtjylland på højtryk for at finde en eller flere partnere, der kan overtage regionens projektejerskab, sammen med de øvrige regioners opgaver.
“Hvis ikke det lykkes inden for tre måneder, risikerer vi at miste EU-bevillingen. Det vil være ærgerligt for de danske klimaambitioner. Alene det at komme gennem nåleøjet til EU LIFE-midler er en kæmpe præstation i sig selv, så det skal helst ikke falde til jorden,” siger Kim Kofod, udviklingsdirektør i Region Midtjylland og formand for styregruppen i LIFE ACT.
Kort om LIFE ACT
LIFE ACT har været under udvikling i mere end to år og det er ifølge Region Midtjylland første gang, at så bredt et dansk partnerskab er gået sammen om at sikre EU-midler til klimahandling. Partnerskabet engagerer i alt 55 kommuner, 5 statslige myndigheder, de 5 regioner, samt flere vandforsyninger.
- LIFE ACT (Action for Climate Transition) skal efter planen arbejde med både forebyggelse af og tilpasning til klimaforandringer samt synergier mellem de to områder.
- Formålet med LIFE ACT er at accelerere den landsdækkende implementering af de kommunale klimahandlingsplaner i omstillingen mod et klimaneutralt og klimarobust samfund. 70 pct. klimaneutralitet i 2030 – og 100 pct. i år 2050 samt opfyldelse af målsætningen om klimarobusthed.
- LIFE ACT er et dansk partnerskab, som indtil nu har bestået af 27 danske kommuner, de fem regioner samt en række andre.
- Der er indtil videre 40 støttende aktører til projektet, der hver især bidrager på forskellig måde. De støttende aktører omfatter bl.a. 28 kommuner, og dertil kommer en række statslige styrelser.
Læs hele folderen om LIFE ACT her