I Region Midtjylland viser data for de unge på ungdomsuddannelser, at mange bor i én kommune, men går i skole i en anden og det skaber nogle interessante tal, hvis den kollektive trafik ikke rækker.
Det er blandt andet disse tal, som man i Region Midtjylland har kigget nærmere på, for hvad betyder de for, at de unge kommer i uddannelse.
Mens det i mindre byer og landdistrikterne er hver fjerde ung, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, er det kun hver 11. ung i byerne, som står udenfor uddannelsessystemet.
“Ved at dykke ned i data kan vi se, hvor hver enkel ung i regionen ønsker at tage en ungdomsuddannelse. Samtidig har vi data, der viser, hvor transporten halter. Ved at kombinere vores viden om unges uddannelsesvalg og transportmønstre kan vi handle på det og sørge for, at geografien ikke bliver en barriere for uddannelse,” siger Kim Kofod Hansen, udviklingsdirektør i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
Konklusionen hos Region Midtjylland er, at tallene understreger, at kollektiv transport er en forudsætning for, at unge kan tage den ungdomsuddannelse, de ønsker.
Mindre justeringer – kæmpe forskel
Data om transportmuligheder og uddannelsesønsker spiller en vigtig rolle, når Region Midtjylland sikrer, at uddannelse er tilgængelig for alle – også i landdistrikterne, oplyser regionen.
I områder med færre uddannelsestilbud og begrænsede muligheder for at benytte kollektiv transport identificerer Region Midtjylland huller og laver tilpasninger. Her kan en simpel justering være forskellen mellem at starte og falde fra, konkluderer udviklingsdirektøren.
“Med andre ord bruger vi vores indsigt til at sikre, at ingen unge hindres af geografien, for selv en mindre justering i transporten kan gøre en kæmpe forskel, siger Kim Kofod Hansen.
Den regionale kollektive trafik på tværs af kommunegrænser kan dermed gøre forskellen mellem at starte på en ungdomsuddannelse eller ej.
Livsnødvendigt med regional trafik
Regionens bus- og togdrift på tværs af kommunegrænser bidrager generelt til, at langt de fleste unge i regionen kan benytte lige præcis den uddannelsesinstitution, men nogle steder er der altså udfordringer, som man skal have justeret ind.
For mange uddannelsesinstitutioner er regionens transporttilbud ikke bare vigtig – den er livsnødvendig. Uden gode bus- og togforbindelser kan mange unge ikke komme frem, og det kan få alvorlige konsekvenser for gymnasier og erhvervsskoler i oplandet.
“Vi er helt afhængige af, at de unge kan komme frem til os,” siger Mads Brinkmann Petersen, rektor på Struer Statsgymnasium, der modtager modtager elever fra et stort opland.
“I en verden uden regional, kollektiv trafik vil vi miste elever, og i sidste ende kan det betyde, at vi ikke kan opretholde vores uddannelsestilbud,” siger han.
Region Midtjyllands mål er at skabe en attraktiv kollektiv trafik i regionen, så flere borgere får lyst til og mulighed for at bruge busser, tog og letbane.
Derfor spiller den regionale trafik på tværs af kommunegrænser en afgørende rolle for mange unges mulighed for at tage en ungdomsuddannelse, siger Bent B. Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland.
“Uden den regionale kollektive trafik vil forskellen formentligt være endnu større, og antallet af unge, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse udenfor byerne, vil være endnu højere. Så når vi i Region Midtjylland sikrer gode transportmuligheder på tværs af kommuner, sikrer vi også, at muligheden for at tage en uddannelse ikke afhænger af postnummeret,” siger udvalgsformanden.
Fakta: Sammenhængen mellem kollektiv trafik og uddannelse
- I byerne er det kun hver 11. ung, der ikke går på en ungdomsuddannelse. I landdistrikterne er det hver fjerde.
- Andelen af unge uden uddannelse er størst i Vestjylland, hvor geografiske barrierer og manglende transport spiller en afgørende rolle.
- Regionens analyse viser, at bedre transportmuligheder øger chancen for, at unge vælger og gennemfører en uddannelse.
- Region Midtjylland identificerer huller i transporten og tilpasser ruter og forbindelser for at sikre, at alle unge har adgang til uddannelse.
- Region Midtjylland har ansvaret for de regionale busser, togdriften på strækningerne Thyborøn-Lemvig-Vemb og Holstebro-Skjern og den regionale kørsel på Aarhus Letbane.
- Kommunerne i regionen har ansvaret for at bestille og betale de busser, der kører inden for deres egne kommunegrænser.
Kilde: Region Midtjylland.