Skip to main content

I december sendte Aarhus Letbane et udbud på gaden med henblik på at indkøbe flere letbanetog. Nu har Region Midtjylland stillet en kæmpe lånegaranti, der mere end dækker udgiften til nye tog.

Det fremgår af et referat fra forretningsudvalget i Region Midtjylland.

“Vi oplever en stigende efterspørgsel på letbanen, og det er afgørende, at vi kan tilbyde borgerne et attraktivt og effektivt kollektivt transportmiddel. Med denne investering sikrer vi, at letbanen med sine eldrevne tog kan følge med udviklingen og fortsat være en stærk, bæredygtig transportløsning for regionens borgere,” siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S)​ i en pressemeddelelse.

Lånegarantien skal ses i lyset af, at 2024 blev et rekordår for Aarhus Letbane, hvor over 6,3 millioner passagerer benyttede transportmidlet. Men prognoser peger på, at dette tal vil stige til mellem 8 og 10 millioner passagerer i 2030​. Det er for at imødekomme denne vækst og undgå kapacitetsproblemer, at Region Midtjylland har besluttet at stille en lånegaranti på en halv mia. kr., der gør det muligt at anskaffe otte nye letbanetog.

Investeringen: Hvad går pengene til?

Men investeringen skal også gå til andet end letbanetog. Midlerne skal også dække infrastrukturændringer og forbedringer, som skal gøre letbanens drift mere effektiv. Af det samlede beløb går:

  • 244,3 millioner kroner til indkøb af otte nye letbanetog
  • 20,4 millioner kroner til etablering af et krydsningsspor ved Rude Havvej i Odder
  • 235,3 millioner kroner til et nyt depot, infrastrukturændringer og et usikkerhedstillæg​.

Det nye krydsningsspor ved Rude Havvej er en central del af projektet, da det vil muliggøre kvartersdrift til Odder. 

“Investeringen i et nyt krydsningsspor er afgørende for at kunne implementere kvartersdrift på Odderbanen, hvilket vil gøre letbanen til et endnu mere fleksibelt og attraktivt transportmiddel for pendlere i området,” siger Bent B. Graversen (V), formand for regionens Udvalg for Regional Udvikling​.

Regionens økonomi og fremtidige udgifter

Beslutningen om lånegarantien vil øge Region Midtjyllands samlede gældsforpligtelse til letbanen fra 1 milliard kroner til 1,5 milliarder kroner​. På den korte bane betyder det en ekstra årlig udgift på cirka 18-19 millioner kroner for regionen, som dog forventes at kunne dækkes inden for budgettet til kollektiv trafik, fremgår det af referatet..

På længere sigt forventes investeringen at kunne betale sig, da de øgede passagertal vil generere mere billetindtægt, som kan medfinansiere de øgede driftsudgifter.

Midttrafik, har analyseret den forventede økonomiske udvikling og konkluderet, at selve driftsudvidelsen formodentlig vil kunne gennemføres udgiftsneutralt. Det betyder, at de øgede billetindtægter kan dække de ekstra omkostninger, så det primært er de indledende investeringer, der medfører en øget økonomisk byrde for regionen​.

Bæredygtig transport for fremtiden

Investeringen i Aarhus Letbane er ikke kun et spørgsmål om kapacitet, men også en del af en større mobilitetsstrategi for at fremme bæredygtig transport i regionen.

Aarhus Kommune, som sammen med regionen ejer letbanen, har vedtaget en grøn mobilitetsplan, som blandt andet har til formål at reducere biltrafikken i byen. Letbanen spiller en vigtig rolle i denne strategi, da den kan transportere pendlere fra oplandet til byen på en miljøvenlig måde.

Derudover er der også en positiv klimaeffekt af den øgede passagerkapacitet. Ifølge en analyse fra Midttrafik kan investeringerne i letbanen reducere CO₂-udledningen, da flere passagerer vil skifte fra bil til kollektiv transport. Med den forventede vækst på 3,2 millioner flere passagerer i 2030 kan det betyde en markant reduktion i biltrafikken og dermed mindre forurening​.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind