Skip to main content

Står regionerne i samme digitale krise som kommunerne, hvis USA’s præsident Donald Trump fjerner grundlaget for den dataaftale, der gør det muligt at bruge amerikanske cloud-tjenester lovligt i EU?

Det spørgsmål rejser sig, når man læser en artikel i Digitech. Her maler Poul Venø, der er it-chef i Herning Kommune et dystert billede af fremtiden for kommunerne, hvis Microsoft og Google ikke længere er en mulighed:

“Der er jo ingen muligheder. Så er det manuelt. Så er det kuglepen, blyanter og papirer,” siger han til mediet.

Baggrunden er en række beslutninger og udmeldinger fra præsident Donald Trump, som skaber alvorlig usikkerhed om EU-aftalen (Transatlantic Data Privacy Framework), der gør det muligt for europæiske virksomheder at bruge amerikanske cloud-tjenester fra bl.a. Microsoft, AWS og Google. 

“Det har aldrig været vigtigere at have en reel Plan-B til at kunne frigøre sig af de her tjenester,” siger Allan Frank, jurist og it-sikkerhedsspecialist hos Datatilsynet, til Version2.

Ifølge Datatilsynet er der en reel risiko for, at aftalen falder fra hinanden og virksomheder, der alene baserer overførsler på den, kan havne i et juridisk mareridt.

Og det er det mareridt, som kommunerne lige nu kigger ind i. 

Forventer fortsat at benytte Microsofts produkter 

Men hvad betyder det for regionerne, og har de samme perspektiv?

“Beskyttelse af sundhedsdata er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor følger vi løbende den teknologiske udvikling, samfundsmæssige forandringer og internationale tiltag – herunder det fælleseuropæiske arbejde for beskyttelse af EU-borgeres data. Vi er fortrøstningsfulde i forhold til at kunne fortsætte med at bruge Microsofts produkter,” siger Anders Ernst Sørensen, der er it-direktør i Region Midtjylland.

Men arbejder regionen med en Plan-B i form af alternativer til amerikansk cloud-teknologi fra eksempelvis Microsoft?

“Der findes alternativer, men det er ikke et scenarie, vi arbejder med for nuværende. Vi har – som de andre regioner – en aftale med Microsoft, og der er ikke lige nu noget, der peger på, at vi ikke også skulle kunne benytte Microsofts produkter i de kommende år,” siger Anders Ernst Sørensen.

Han slår dermed en smule koldt vand i blodet.

Kalkuleret risikovurdering

Hos Region Nordjylland følger man også med i udviklingen.

“Vi er opmærksomme på udfordringerne ved brug af amerikanske cloud-tjenester og følger udviklingen tæt. Vi er i løbende dialog med vores leverandører for at sikre overholdelse af GDPR og gældende lovgivning. Vi har også kigget på alternativer, herunder europæiske løsninger,” skriver Region Nordjylland i et svar.

I Region Hovedstaden er man ligesom i Region Nordjylland opmærksom på udfordringerne, men svaret er lidt anderledes.

“Vi baserer primært vores overførsler på EU standardkontrakter (Standard Contractual Clause/SCC) og tredjelandsvurderinger og ikke på Data Privacy Framework. Det har vi valgt at gøre, fordi aftalegrundlaget mellem EU og USA på det databeskyttelsesretlige område erfaringsmæssigt har ændret sig løbende, og fordi Data Privacy Frameworket er frivilligt for leverandørerne,” skriver Charlotte Jespersen, der er chefkonsulent i Team HR og Kommunikation.

Ingen af de regioner vi taler med er altså umiddelbart i færd med en Plan-B, men det virker til at man bl.a. Ift. anvendelse af Microsoft Teams, OneDrive m.v. har foretaget en risikovurdering af overførselsscenarierne og ikke er på vej i panik, hvor man forudser en fremtid med papir og pen.

Udfasning af amerikanske løsninger vil være krævende

I Region Nordjylland gør man desuden opmærksom på, at regionens cloud-forbrug er meget begrænset, og man kun har kun få systemer i skyen ud over Microsorft 365, men erkender samtidig, at en overgang til alternativer er kompleks og kræver tekniske overvejelser, ligesom de forventes at være omkostningstunge at implementere. 

“En udfasning af amerikanske løsninger er mulig, men vil være tids- og ressourcemæssigt krævende, da det både indebærer nye systemer, ændringer i arbejdsgange og oplæring af medarbejdere,” skriver man.

Ifølge Henrik Brix, it-chef i Favrskov Kommune og formand for Foreningen for Kommunale It-chefer (KITA), har man en tilsvarende betragtning i kommunerne.

“Det bliver rigtig dyrt. Så skal vi bede leverandører om at etablere så meget, som vi kan, on premise. Enten med gamle Microsoft-licenser eller med noget andet. Der er en meget lang vej. Men hvis der pludselig ikke er et grundlag for, at vi kan bruge tjenesterne, så er vi i en situation, hvor vi må stoppe med at bruge dem.”

Vi har ved denne artikel henvendt os til alle fem regioner, men desværre kun fået svar fra de tre inden redaktionens slutning.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind