Hospitalernes efterspørgsel på IV-antibiotika er steget markant, men med de nuværende faciliteter kan Region Hovedstadens Apotek ikke følge med, derfor har regionsrådet godkendt, at fremstillingen af døgndoser automatiseres ved hjælp af en robot.
Den manuelle produktion er både tidskrævende og fysisk krævende for personalet, ligesom det er umuligt at udvide produktionen under de nuværende forhold, fremgår det af en indstilling til regionsrådet.
Den samlede udgift ved at indkøbe og implementere robotten er vurderet til 14 mio. kr., som vil kunne tredoble produktionen – fra 15.000 årlige doser til 40-60.000.
“Når vi øger produktionen af døgndoser, er der bedre mulighed for at behandle patienter med antibiotika i hjemmet i stedet for, at de er nødt til at være inde på hospitalet. Det betyder, at personalet på hospitalerne kan tage sig af andre patienter – og personalet på apoteket bliver skånet for et fysisk krævende og ensidigt arbejde,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.
Understøtter det nære sundhedsvæsen
Robotten vil ikke bare øge produktionskapaciteten – den vil også bidrage til at forbedre patientsikkerheden. Ved at skifte fra enkeltdoser til døgndoser vil infektionsrisikoen reduceres, da patienternes intravenøse adgange skal håndteres færre gange. Samtidig kan medicinforbruget optimeres, fordi doserne bliver mere præcise.
Derudover får man længere holdbarhed på de automatiserede døgndoser (op til 13 dage mod de nuværende 24 timer).
Det frigiver ressourcer blandt personalet og betyder større fleksibilitet for patienterne og understøtter udviklingen af det nære sundhedsvæsen.
Hvorfor først i 2027?
Selvom beslutningen om robotten er truffet, vil hospitalerne først få glæde af den i 2027 og der er flere årsager til denne ventetid:
- Ombygning af faciliteter – Inden robotten kan installeres, skal der foretages en ombygning af produktionslokalet på Rigshospitalet. Dette alene er en tidskrævende proces.
- Test og validering – For at sikre, at robotten lever op til alle kvalitetskrav fra Lægemiddelstyrelsen, skal der gennemføres omfattende holdbarhedsstudier, sikkerhedstest og justeringer.
- Ny teknologi – Robotten er en af de første af sin slags, og kun én lignende model er blevet installeret i verden (i USA i 2023). Den er dermed en relativt uprøvet teknologi, hvilket kan betyde længere implementeringstid.
Trods ventetiden er projektet i tråd med sundhedsreformen, hvor regioner og kommuner arbejder tættere sammen for at sikre, at flere patienter kan behandles hjemme. En større evaluering af hjemme-IV-behandling har allerede vist, at patienterne er positive over for løsningen, der giver dem mere fleksibilitet og frihed.
“Borgerne fortæller, at de er både positive og trygge ved at blive behandlet derhjemme. Det giver patienterne en større fleksibilitet, når de ikke skal have ny dosis fire gange i døgnet,” forklarer vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, Helene Døssing.