Regeringen og Danske Regioner har netop offentliggjort en historisk aftale, der vil forandre sundhedsvæsenet markant. Med en ny struktur, der integrerer psykiatri og somatik, skal patienter fremover opleve en mere helhedsorienteret behandling. Set fra patienternes perspektiv er der stor optimisme, men vejen mod fuld integration er ikke uden udfordringer.
Den nye aftale fastslår, at psykiatrien organisatorisk og ledelsesmæssigt bliver en del af det samlede sygehusvæsen, hvor den får samme status som de andre lægefaglige specialer. Det betyder, at patienter med både psykiske og fysiske lidelser ikke længere skal opleve et fragmenteret behandlingsforløb.
“Nu ved vi, hvor hegnspælene står, og nu kommer det vigtigste arbejde, nemlig at gøre det til rammen om den virkelige patients sundhedsvæsen,” lyder det fra Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden i en pressemeddelelse.
Fremover ser hun et samlet sundhedsvæsen, i hvert fald når det kommer til ledelse og organisering. Med tiden kommer de fysiske rammer også til at ligge dør om dør, håber hun.
“Lykkes sammenlægningen og ligestillingen af somatik og psykiatri, redder det liv. Vi ved, at mennesker med psykiske sygdomme ofte oplever dårligere behandling i det somatiske sundhedsvæsen. Det her er et afgørende opgør med ulighed,” siger Marianne Skjold.
Minister: Psykiatrien skal integreres
Den nye struktur sikrer desuden, at patienter kan forvente ensartede behandlingstilbud på tværs af regionerne.
Med den nye aftale om ligestilling og integration af psykiatri og somatik tager man ifølge Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde et vigtigt skridt mod at skabe bedre og mere sammenhængende behandlingsforløb.
Hun understreger i en pressemeddelelse betydningen af integrationen:
“Vi skal sikre, at alle patienter i vores sundhedsvæsen får behandling af høj kvalitet og med sammenhæng, uanset hvad de fejler. Derfor skal psykiatrien integreres organisatorisk og ledelsesmæssigt i den øvrige del af sygehusvæsnet.”
Udfordringerne ved integrationen
Selvom sammenlægningen bliver rost, er der også udfordringer, der skal adresseres. Psykiatrien har traditionelt haft en anden organisering end det somatiske system, og en hurtig sammenføring kan skabe forvirring blandt sundhedspersonalet.
Anders Kühnau, formand for Danske Regioner kalder aftalen mellem regeringen og Danske Regioner for en vigtig brik i sundhedsreformen, der skal understøtte 10-årsplanen for psykiatrien, samtidig påpeger han i en pressemeddelelse:
“Vi er i en betydelig udviklingsproces i psykiatrien. Samtidig skal vi være opmærksomme på, at integrationen ikke skaber nye barrierer for en i forvejen presset sektor, lyder det”
Et andet potentielt problem er, hvordan finansieringen bliver fordelt mellem somatikken og psykiatrien. Aftalen understreger, at midlerne fra psykiatriens 10-årsplan på 4,6 milliarder kroner skal fortsætte med at styrke psykiatrien, men der kan opstå tvivl om, hvordan ressourcerne prioriteres i praksis.
Den nye struktur bliver indført i løbet af 2026 og forventes at være fuldt implementeret i januar 2027. Vejen dertil bliver ikke uden udfordringer, men hvis intentionerne bag aftalen bliver realiseret, kan det blive en milepæl i kampen for et mere retfærdigt sundhedsvæsen.
Sundhedsrådenes rolle i integrationen
En vigtig del af aftalen er de nye sundhedsråd, der skal sikre, at integrationen af psykiatri og somatik forankres lokalt. Sundhedsrådene får en central rolle i at koordinere samarbejdet mellem sygehusene, kommunerne og de regionale psykiatriske tilbud.
Sundhedsrådene skal arbejde for bedre helhedsorienterede løsninger, hvor psykiatri og somatik tænkes sammen som en samlet indsats for mennesker med både psykiske og somatiske lidelser. De skal også sikre, at de nære sundhedstilbud understøttes og udvikles, så patienter får den rette behandling tættere på deres hverdag.
Ifølge aftalen vil sundhedsrådene have budgetansvar for regionale behandlingstilbud af både psykisk og somatisk sygdom inden for et afgrænset geografisk område. Dette kan bidrage til en mere sammenhængende patientoplevelse, men det vil også kræve en strømlinet koordinering mellem de forskellige sektorer.