Region Nordjylland besluttede på et lukket dagsordenspunkt den 14 maj at hjemtage lægekapaciteten i Sindal fra den nuværende ydernummerindehaver, Morten Krause Nielsen, da der ifølge regionen ikke er en fast læge fysisk til stede i klinikken, hvilket er i strid med sundhedsloven.
“Vi mener, at man som patient skal kunne være sikker på, at man har adgang til en læge, når man kontakter sin lægepraksis,” siger Pia Buus Pinstrup (K), formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i en pressemeddelelse.
Regionen har derfor opsagt aftalen med lægen og etablerer et midlertidigt lægetilbud i Frederikshavn for de omkring 1.200 berørte patienter. Samtidig annonceres kapaciteten i håb om, at en anden speciallæge i almen medicin vil overtage driften i Sindal-området.
Ikke første gang
Det er ikke første gang inden for det sidste år, at Region Nordjylland hjemtager lægeklinikker. I sommeren 2024 skrev Regional-Indsigt om, hvordan man på et ekstraordinært lukket forretningsudvalgsmøde besluttede at opsige kontrakterne på fire udbudsklinikker, som `Alles Lægehus´ havde drevet i årevis.
Dengang sagde regionsrådsformanden Mads Duedahl, at det drejede sig om regionens lægedækningsstrategi, hvor man ønskede såkaldte PLO-læger, frem for udbudsklinikker.
“De næste to år får vi i Nordjylland uddannet 45 læger mere, end hvor mange vi forventer vil gå på pension. Så vi forventer, at der vil være et overskud af læger, og derfor tror vi på, at det kan lykkes, sagde han til Danmarks Radio.
Flere regionsklinikker trods strategi om det modsatte
Selvom Region Nordjylland officielt arbejder for, at lægeklinikker drives af praktiserende læger på overenskomst med PLO – de såkaldte PLO-klinikker – viser udviklingen, at det i stigende grad er regionen selv, der må drive klinikkerne.
Regional-Indsigt har tidligere skrevet om, at regionen ved udgangen af 2024 havde seks regionsklinikker, og ved indgangen til 2025 er tallet fortsat det samme – på trods af en række konverteringer til PLO-klinikker.
Nye opgaver og hjemtagelser, som den i Sindal, holder niveauet oppe. Det er et billede på, at lægedækningen fortsat er skrøbelig i Nordjylland, hvor det ikke altid lykkes at tiltrække læger til de klinikker, regionen forsøger at udbyde eller konvertere.
Et strukturelt problem
Sindal-sagen er blot det seneste eksempel på en længere række udfordringer i Region Nordjylland. Trods politisk optimisme tidligere på året, hvor flere klinikker blev overtaget af praktiserende læger, er det samlede antal regionsklinikker ikke faldet – og regionsrådet har været nødt til at tage over i bl.a. Frederikshavn, Frøstrup og måske nu også i Sindal.
Regionens egen lægedækningsstrategi er således under pres, og selvom det lykkes at finde en ny læge til Sindal, vidner situationen om et større problem: At det nordjyske sundhedsvæsen i stigende grad må nødløsninger til, for at sikre borgernes adgang til basal lægehjælp.