Hver tredje respondent i en måling fra Voxmeter mener, at det ville være positivt, hvis regionerne blev nedlagt og erstattet af noget andet, fremgår det af en artikel på TV2 fyn.
Målingen er foretaget efter, Sundhedsstrukturkommissionen udgav sin rapport lige op til Folkemødet i juni.
Anders Kühnau (S), der er formand for Danske Regioner, ser målingen som et udtryk for, at det “ikke er en folkelig sællert at nedlægge regionerne”.
Men han mener dog også, at målingen er et signal om, at befolkningen vil se forandring.
”Jeg deler opfattelsen af, at der skal ske noget. Det er også det, kommissionen er kommet frem til,” siger han.
Foreslår en alternativ model
Sundhedsstrukturkommissionen har foreslået tre forskellige forvaltningsmodeller, af sundhedsområdet. I den ene af de to erstattes de femregioner af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. I den anden nedlægges de helt, og styringen ryger op på centralt niveau.
Det advarer Danske Regioner kraftigt imod i deres høringssvar.
”Det er uforståeligt og i modstrid med kommissionens grundige og fagligt funderede arbejde på sundhedsområdet, at sundhedseksperterne i kommissionen – helt uden nærmere analyse – kommer med så vidtgående forslag,” skriver regionerne bl.a.
Derfor kommer Danske Regioner med en fjerde model.
Den skulle skabe den nødvendige sammenhæng i sundhedsvæsenet i de nuværende fem regioner, fremgår det af en pressemeddelelse.
”Vi foreslår en fjerde model, der samler ansvaret for flere af sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner. Det vil sikre bedre sammenhæng for patienterne og mere sundhed for pengene, samtidig med at vi undgår at tabe årtiers fremskridt og spilde mange ressourcer i omstillingen til en helt ny struktur,” siger Anders Kühnau.
Læs også: Regionerne ønsker ikke et enøjet politisk fokus på sundhed
Ifølge ham er kommissionens forslag gode, men der er ingen af de tre modeller, som skaber den sammenhæng, borgerne har brug for, uden at spille hasard med kvaliteten på hospitalerne, mener han.
Vil ikke overtage hele ældre området
I regionernes model fire skal regionerne fortsat drive sygehusene og have ansvaret for at sikre et alment medicinsk tilbud. Danske Regioner foreslår, at man i denne model samler ansvaret for de nære sundhedsydelser i lighed med den lille opgavesammenlægning, som kommissionen selv foreslår.
Det gælder den patientrettede forebyggelse og rehabilitering, de midlertidige pladser og akutpladser, akutteams og dele af den kommunale sygepleje (komplicerede, subakutte og akutte forløb, jf. den mindre opgavesamling i rapporten).
Det er ikke Danske Regioners vurdering, at det er nødvendigt at inkludere hele ældreområdet, herunder plejehjem, personlig pleje og praktisk hjælp i en sundhedsreform for at opnå synergieffekter.
”Regionerne leverer allerede i dag gennem aftaler med PLO faste læger på kommunalt drevne plejehjem – det foregår, uden at regionen behøver være yderligere involveret i selve udførelsen eller i de lokale aftaler mellem læge og plejehjem. Regionerne har i sin nuværende form den rette geografi og volumen til at levere specialiserede indsatser til små målgrupper med komplekse behov, der ofte også har en sundhedsdimension, som kræver nærhed til hospitalsvæsenet,” skriver regionerne bl.a. i deres høringssvar.