Skip to main content

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) bakker vil gribe både formandsstolen, de nye opgaver og forslaget om politiske sundhedsråd.

“Det er en spændende nytænkning med sundhedsråd, hvor politikere fra kommuner og region får fælles ansvar og penge til at udvikle nære sundhedstilbud i deres område – herunder behandling i eget hjem. Det giver mulighed for at udvikle særlige løsninger på lokale udfordringer,” siger regionsrådsformanden i en pressemeddelelse.

I Region Sjælland er det helt afgørende, at alle borgere i landet uanset bopæl skal have samme adgang til både specialiserede og nære sundhedstilbud af høj kvalitet. Derfor vækker lige dén del af udspillet begejstring, mens andre dele vækker lidt undren.

”En samlet storregion er ikke på vores ønskeliste. En sammenlægning vil både koste mange penge og kræfter, som i stedet kunne være blevet brugt på at levere sundhed til dem, der har brug for det. Men vi vil arbejde konstruktivt ind i det for at sikre den lighed og fordeling af sundhedsressourcer, som vores borgere og medarbejdere fortjener, hvis det endeligt vedtages,” lyder det i en pressemeddelelse fra regionens formandskab.

En kæmpe ledelsesopgave

Regeringens udspil lægger op til, at sammenlægningen af de to regioner skal træde i kraft i januar 2027, mens andre opgaver allerede skal føres ud i livet i løbet af 2026.  

Regionsdirektør Jens Gordon Clausen i Region Hovedstaden understreger, at sundhedsreformen giver en utrolig spændende mulighed for at udvikle sundhedsvæsenet, og det vil kræve en kæmpe ledelsesmæssig opgave.

“På den ene side er det godt, at vi får god tid til at have nogle involverende processer og træffe nogle kloge valg. Omvendt skal vi have et skarpt fokus på, at vi får vores dedikerede medarbejdere og ledere med. Uden dem vil vi ikke lykkes med at sikre og udvikle vores sundhedsvæsen,” siger Jens Gordon Clausen.

Han peger på, at reformen ikke alene handler om sammenlægningen af to regioner. ”Reformen indeholder også en masse andre ledelsesopgaver – fx skal regionerne overtage opgaver fra kommunerne, som kræver en kæmpe indsats både på hospitalerne og i vores koncerncentre,” siger han.

Lægeuddannelsen skal ud på Sjælland

Regeringen foreslår en lægereform, der skal give alle adgang til en læge tæt på, hvor man bor, og det hilser formandskabet i Region Sjælland velkommen.

”Det er vigtigt for os at pointere, at der skal leveres flere læger og sygeplejersker til yderområderne, hvis vi for alvor vil gøre op med uligheden i sundhed.”

Det er dog helt afgørende, mener formandskabet, at når man tænke lægeuddannelsen ind i reformen, at det å også sker på en måde, så hele lægeuddannelsen i modsætning til i dag kan tages i det område der i dag er Region Sjælland, så lægerne nemmere kan bo og leve i området.

Trækker op til kampvalg

Samtidig med, at de to regioner i pressemeddelelser tager vel i mod regeringens udspil om en sammenlægning trækker det op til kampvalg i Socialdemokratiet om hvem der skal være spidskandidat for Region Østdanmark.

Region Hovedstadens formand, Lars Gaardhøj (S), stiller nemlig op og bliver som vi varslede i tirsdag udfordret af Torben Klitmøller Hollmann, der er Socialdemokratis spidskandidat til Region Sjælland.

Læs også: Region Østdanmark – En mega region med lige så mange problemer

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind