Skip to main content

Ser man på fordelingen af somatiske genindlæggelser inden for 30 dage på regionsniveau, så ligger man nogenlunde stabilt og ligeligligt fordelt mellem regionerne.

Det viser de seneste opgørelser fra Landspatientregisteret, men dykker du ned i genindlæggelser på kommuneniveau, så er forskellene rigtig store.

Især på Sjælland er det tydeligt, at der er en større andel genindlæggelser, jo længere man kommer væk fra hovedstadsområdet.

Det fremgår af en ny analyse, som er foretaget af DI Life Science.

Konkret var i gennemsnit 11 procent af alle indlæggelser i 2023 efterfulgt af en akut indlæggelse inden for 30 dage. Tallet dækker over relativt store forskelle landet over. I storbykommuner blev mindre end 11 pct. genindlagt, mens det i landkommuner er 12,4 pct., der bliver genindlagt inden for 30 dage

I DI Life Science håber underdirektør Peder Søgaard-Pedersen på, at implementeringen af sundhedsreform for alvor bliver et opgør med opdelte siloer, hvor systemer og økonomiske kasser ikke taler sammen.

”Vi ser især positivt på, at der skabes bedre incitamenter til at prioritere forebyggelsen med et samlet ansvar for patientrejsen,” siger han.

Antallet af ældre gør udslaget

Nu er det nok ikke nogen overraskelse efter den lange indledende debat om regeringens udspil til en sundhedsreform, at der er nogle særlige udfordringer mellem land og by, særligt i Østdanmark, men analysen fremdrager også et andet interessant perspektiv.

At der er flere genindlæggelser i landkommuner, er nemlig ikke nødvendigvis et udtryk for, at sundhedsvæsenet er dårligere i disse dele af landet.

For hvis man sammenholder det med alderssammensætningen i Danmark, så giver det klart billede af, hvorfor der er flere genindlæggelser i landkommuner end i andre dele af landet.

“Vi ser ind i fremtid, hvor vi lever længere, og dermed bliver vi flere ældre. Med alderdommen følger flere sygdomme, som stiller krav til vores sundhedsvæsen og ikke mindst forebyggelsen. Analysen viser tydeligt, at nogle kommuner er særligt ramt, fordi de har flere ældre og syge borgere. Og de kommer til at stå overfor endnu større udfordringer i fremtiden,” lyder det fra Peder Søgaard-Pedersen.

Konkret viser analysen, at risikoen for genindlæggelse er næsten dobbelt så stor for personer på 65 år og derover. Blandt dem er der 14,4 pct., der bliver genindlagt. Dertil kommer, at risikoen for en indlæggelse stiger med alderen.

I landkommuner er 26 pct. af befolkningen mindst 65 år gammel, mens det i storbykommuner blot er 17 pct. Udfordringen må forventes at blive endnu større på sigt. Her stiger andelen af ældre i landkommuner op til 31,6 pct. i 2050, fremgår det af analysen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind