Skip to main content

Manglen på sundhedspersonale i Regionerne er til at få øje på og været kritiseret i årevis af bl.a. Berlingske. I 2022 havde Region Hovedstaden en forgæves rekrutteringsrate på hele 46 pct. blandt sygeplejersker i juni ifølge STAR. To år senere, i september 2024 ligger den på 27 pct.

Nye tal fra regionen selv her i oktober 2024 viser desuden, at man i Hovedstaden blandt den brede sundhedsfaglige palette har fået mere sundhedsfagligt personale, hospitalerne får flere ansøgninger til jobbene, færre nyansatte siger op, sygefraværet er faldet og trivslen er steget.

Region Hovedstaden ser nemlig nu resultaterne af en målrettet indsats for rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonale tilrettelagt tilbage i 2022. 

Ungetopmøde, seniorkonference og advisory boards

Dengang nedsatte regionsrådet nemlig et udvalg for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet. Udvalget har udarbejdet en handleplan med 18 konkrete initiativer, som har hjulpet til at gøre regionens hospitaler, centre og virksomheder til attraktive arbejdspladser. 

Forperson for udvalget for fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet, Susanne Due Kristensen (S), fortæller, at den positive udvikling skyldes en bred vifte af mange store og små indsatser:

”Det er dejligt, at vi nu begynder at se resultaterne af det store arbejde. Vi er meget opmærksomme på at lytte til medarbejderne, og derfor har vi blandt andet holdt et ungetopmøde og en seniorkonference, for at høre, hvad vi kan gøre bedre for medarbejdere i forskellige livsfaser,” siger Susanne Due Kristensen.

Hun forklarer, hvordan det har medvirket at give ny viden, at man bl.a. har nedsat advisory boards og vedtaget en uddannelsesstrategi, nye pejlemærker for god ledelse og en ny personalepolitik. 

En firdobling af ansøgninger

Men den store indsats mener Susanne Due Kristensen skyldes medarbejdere og ledere, som har arbejdet for at skabe højere trivsel og bedre onboarding af nyansatte.

Den indstilling deler regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

”Vores medarbejdere og ledere har gjort et fantastisk arbejde med at gøre regionen til en mere attraktiv arbejdsplads, hvilket jo også tydeligt kommer vores patienter til gode,” han.

Konkret har indsatsen firdoblet antallet af ansøgninger til sygeplejerskestillinger siden 2022, og færre nyansatte forlader jobbet inden for de første 12 måneder. I sygeplejegruppen er den andel faldet fra 34 % i 2022 til 20 % i 2024.

Både Lars Gaardhøj og Susanne Due Kristensen erkender, at regionen er en arbejdsplads, som dog stadig skal have fokus på både at tiltrække nye kollegaer, men i lige så høj grad gøre, hvad man kan, for at få medarbejderne til at trives og have lyst til at fortsætte i Region Hovedstaden.

”Det kræver en vedvarende indsats, så endnu flere – både unge og erfarne – trives og har lyst til at være ansat i sundhedsvæsenet. Den viden og erfaring, vi står på nu, kommer vi til at arbejde mere med det kommende år. Vi skal også holde øje med sygefraværet – det er stadig for højt, selvom vi har set en forbedring,” siger Susanne Due Kristensen.

Fakta om  positive tendenser i Region Hovedstaden

  • 311 flere sygeplejersker, 88 flere jordemødre, 272 flere læger og 25 flere radiografer ansat siden 2022.
  • Antallet af ansøgninger til sygeplejerskestillinger er firdoblet.
  • Nyansattes fratrædelsesrate er faldet fra 43 % i 2022 til 30 % i 2024.
  • Jobtilfredsheden er steget fra 3,9 til 4,0 på en skala fra 1 til 5.
  • Sygefraværet er reduceret fra 16,4 til 14,5 dage årligt.

Flere ansatte, færre sygedage og bedre trivsel tegner et positivt billede af regionens sundhedsvæsen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind