Antallet af klagesager modtaget i Ankestyrelsen over kommunernes afgørelser i forbindelse med bevilling af kompressionsredskaber er steget med over 30 pct. inden for det sidste halve år, det viser aktindsigter, som Regional-Indsigt er i besiddelse af.
Læs også: Kommuner sender opgaver og millionregning videre til regionerne
Når tallet er interessant i et regionalt perspektiv, er det fordi flere og flere borgere går til regionerne, for at få bevilliget kompressionsredskaber, fordi kommunerne afviser borgernes ansøgning med begrundelse en principmeddelelse fra i Ankestyrelsen tilbage i 2022. Det fremgår af et dokument fra Region Sjælland som Regional-Indsigt er i besiddelse af.
I dokumentet vurderer regionen, at det vil påføre regionen en merudgift på mindst 10 mio. kr. årligt, hvis man bevilliger de kompressionsredskaber, som kommunerne tidligere har bevilliget.
Merudgiften vurderes at vokse til mindst 70 mio. kr., hvis man ser udfordringer ift alle regionerne.
Ophobning af sager
I øjeblikket har Ankestyrelsen ifølge en aktindsigt aktuelt over 2000 verserende (uafsluttede) sager om hjælpemidler, hvoraf ca. 716 handler om kompressionsredskaber. Det vil sige ca. 30 pct. af alle sager om hjælpemidler i Ankestyrelsen handler om kompressionsredskaber. (Artiklen fortsætter under grafen)
I april var antallet af uafsluttede sager, også ifølge Ankestyrelsen, 850 uafsluttede sager om kompressionsredskaber. Det giver en stigning på 31 pct. fra april til september og underbygger derfor Region Sjællands oplevelse af, at et stigende antal borgere henvender sig til regionerne, for at få bevilliget kompressionsredskaber.
Det skal her bemærkes, at Ankestyrelsen kun har afsluttet 36 pct. af de klagesager, de har modtaget siden juni 2022, hvor Ankestyrelsen udsendte sin første principmeddelelse.
Og med den vækst der har været over de sidste seks måneder på 31 pct. fra 850 til 1114 klagesager på kompressionsredskaber, kan man næsten se, hvordan disse sager hober sig op og medvirker til, at øge sagsbehandlingstiden.
Ingen udsigt til færre klager
Spørgsmålet er her, hvornår kan man med rimelighed sige, at ophobningen af sager går den anden vej?
Hertil er svaret, at det kan have lange udsigter, hvis man har in mente, at vi i Danmark har ca. 50.000 lymfødem-patienter.
I foråret lavede OPS-Indsigt en research der viste, at det ikke nødvendigvis var alle kommuner der fulgte Ankestyrelsens principmeddelelse
Kommunerne delte sig dengang i tre kategorier, hvor de to kan betragtes som på grænsen til civilt ulydige
- Kategori er der de kommuner der fortsat forholder sig afventende,
- Kategori er dem der har forholdt sig afventende og i starten af 2024 gik i gang med at følge Ankestyrelsens vejledning ift de nye borgere.
- Kategori er de kommuner der har fulgt Ankestyrelsens vejledning fra start og som angiveligt har været årsag til den første store bølge af klager.
Vi har på Regional-Indsigt talt med flere `Kategori 2 kommuner´ fra undersøgelsen og de har alle sager i Ankestyrelsen, og er i gang med at udmønte Ankestyrelsens principmeddelelse.
Det sammen gælder `Kategori 3 kommunerne´, men hvad mere interessant er, at blandt `Kategori 1 kommunerne´ er flere nu begyndt, at lave afslag på ansøgninger fra nye borgere. Det var en model, der tidligere var udbredt blandt `Kategori 2 kommunerne´.
Der er altså ikke umiddelbart udsigt til, at væksten i klagesager på det her felt vil falde i nærmeste fremtid. Snarer tværtimod er meldingen, når vi henvender os i kommunerne.
Oplever generelt en stigning
Ankestyrelsen oplyser på en mail, at styrelsen generelt oplever en stigning i antallet af modtagne klagesager om hjælpemidler generelt.
I nedenstående graf kan man aflæse, at der siden begyndelsen af 2022 er skabt en ophobning på over 2000 hjælpemiddelsager, hvor Ankestyrelsen i gennemsnit afgør omkring 1100 sager om året. - Det betyder helt konkret, at det vil tage ca. to år, at komme i bund, hvis afgørelsesmængden er den samme som de sidste tre år.
Det hænger godt sammen med, at vi fra flere patienter ved, at de har ventet over et år på at få et svar fra Ankestyrelsen. (Artiklen fortsætter under grafen)
![](https://www.regional-indsigt.dk/wp-content/uploads/2024/10/hjaelpemidler-i-ankestyrelsen-1024x529.jpg)
Bemærk at 2024 på tidspunkt for opgørelsen mangler ca. 4 måneder.
Ingen særlig indsats
Men hvordan griber Ankestyrelsen så stigningen i de her sager an?
Her skriver Ankestyrelsen til Regional-Indsigt:
”Vi behandler sagerne i den rækkefølge de kommer ind. Vi prioriterer således ikke behandlingen af sager om bestemte hjælpemidler, fx kompressionsredskaber eller –apparater forud for andre sager. Det betyder, at vores indsats med at få nedbragt antallet af verserende sager gælder for alle sager om hjælpemidler.”
Her er det værd at bemærke, at Ankestyrelsen i foråret skrev til OPS-Indsigt:
”Ankestyrelsen har i februar 2024 iværksat en særlig indsats for at få nedbragt antallet af uafsluttede sager om hjælpemidler, herunder kompressionsredsskaber og -apparater.”
Ud fra det må vi konkludere, at den særlige indsats fra foråret er droppet.
Læs også: Patienter falder mellem to stole - vi kan ikke vente på den politiske proces