Over 200 medarbejdere i Danmarks fem regioner er i løbet af de sidste seks uger blevet mere og mere usikre på, hvorvidt deres job fortsat vil eksistere, når og hvis den nye sundhedsreform vedtages, sådan som det er skrevet ind i regeringens udspil.
Det fremgår af en artikel i Djøfbladet.
En række arbejdsopgaver, herunder dem inden for klima og vedvarende energi, står, som vi tidligere har beskrevet her på Regional-Indsigt, til at blive flyttet fra regionalt til kommunalt niveau, hvilket ifølge regeringen vil give en årlig besparelse på 225 millioner kroner.
Læs også: En række regionale jobs er i fare for at forsvinde i en skjult reform
Medarbejderne i de regionale udviklingsafdelinger, som i dag arbejder med at koordinere kommunale klimaplaner, fremme kulturelle projekter og støtte grænseoverskridende samarbejder via Interreg-programmer, føler sig overset i processen.
Og de stiller spørgsmålstegn ved beslutningens grundlag og hensigtsmæssighed.
Uden faglig indsigt
Peder Bang, Djøf-tillidsrepræsentant i Region Midtjylland, udtrykker frustration over, at forslaget til ændringerne er udarbejdet uden tilstrækkelig faglig indsigt.
“Det er skrevet uden faglig indsigt. Og det er det, der er så dybt frustrerende,” siger han. Han påpeger, at mange af de klimaopgaver, som regionerne tager sig af, går på tværs af kommunegrænser, hvilket gør det vanskeligt for kommunerne at løfte dem på egen hånd.
Et eksempel herpå er klimasikringen af vandløb, hvor regionerne har stået for koordineringen, netop fordi vand ikke følger administrative grænser.
Læs også: Pengene til et styrket sundhedsvæsen skal bl.a. tages fra regional klimaindsats
Frygter, at EU-midler vil forsvinde
I Region Hovedstaden sidder tillidsrepræsentant Eva Jacobsen, også med den samme oplevelse af, at de regionale opgaver inden for klima og mobilitet bidrager med værdi, som kan være svær at opnå på kommunalt niveau
“Vi synes jo, at de opgaver, vi har inden for klima, mobilitet osv. er ret vigtige og kan ikke forstå, at de ikke skal løses længere,” siger Eva Jacobsen. Hun tilføjer, at regionerne med deres internationale samarbejde har tiltrukket betydelige midler fra EU, herunder midler gennem Interreg-projekter.
Hun frygter, at disse ressourcer vil forsvinde, når kommunerne overtager opgaverne, da de sandsynligvis ikke vil modtage samme finansiering.
Men i KL er formanden Martin Damm ikke så bekymret.
”De bindinger, der er fra EU på, hvordan grænseoverskridende og interregionale samarbejder kan håndteres, må vi finde løsninger på. Det er teknik. Men vi mener uden problemer, at man kan luge ud i de administrative niveauer,” siger Martin Damm i et presseopslag.
Rådgivning af medarbejderne
I Region Sjælland er tillidsrepræsentant Winnie Larsen bekymret for, at regeringens udspil vil føre til afskedigelser. Hun forklarer, at hendes vigtigste opgave nu er at rådgive medarbejderne om deres rettigheder.
“For alle os andre er fornemmelsen, at vi nok bliver fyret, som det ser ud,” siger Winnie Larsen og understreger den usikkerhed, som mange medarbejdere oplever i dagligdagen. Hun påpeger også, at de omfattende ændringer efterlader medarbejderne i en splittet situation, hvor nogen er i fare for at miste deres job, mens andre er garanteret fortsættelse i deres stilling.
For de tre tillidsfolk er budskabet klart: Den nye struktur vil have konsekvenser for, hvordan regionale klima- og kulturprojekter udføres i fremtiden.
Læs også: Regioner og kommuner strides om mere end sundhedsråd