Over 300.000 danskere har brug for et hjælpemiddel i hverdagen, en stor gruppe af disse har fået afvist deres ansøgning i kommunerne i kølvandet på en principmeddelelse fra Ankestyrelsen i 2022.
Over en tredjedel af de 2000 klagesager Ankestyrelsen har liggende om hjælpemidler, handler om kompressionsredskaber. Det viser en aktindsigt, som Regional-Indsigt har fået.
Læs også: Klagesager i Ankestyrelsen om kompressionsredskaber stiger markant
Hos KL kender man godt til udfordringen.
“Det er totalt uacceptabelt, at så mange borgere kommer i klemme, når sygehusene siger nej til at udlevere kompressionsstrømperne. Som situationen er nu, er det jo et cirkus for både borgere og kommuner, og derfor er det også noget, vi løbende har presset hårdt på for, bliver løst,” siger formanden for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, Sisse Marie Welling til Regional-Indsigt.
Læs også: Kommuner sender opgaver og millionregning videre til regionerne
Hun synes, det er ærgerligt, at regeringens sundhedsudspil ikke leverer noget klart svar på problemet.
Et opgør med afgrænsningscirkulæret
Men hvad tænker man i Danske Regioner?
Karin Friis Bach (R), der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, mener at udfordringen for patienter med behov for kompressionsredskaber er et trist eksempel på, at nogle borgere falder mellem to stole – særligt i overgangen fra hospital til eget hjem – og dermed kommer til at stå uden de rette hjælpemidler og behandlingsredskaber.
”Systemet skal bruge mindre tid på visitation og mere tid på at hjælpe borgerne,” siger hun til Regional-Indsigt.
Hun og Danske Regioner mener, at det bedste for borgerne vil være at samle ansvaret for hele området hos én myndighed – hos regionerne.
”Det kræver et opgør med den nuværende skelnen mellem behandlingsredskaber og hjælpemidler, og dermed et opgør med det afgrænsningscirkulære, som opdeler området i et regionalt og kommunalt ansvar,” siger Karin Friis Back og fortsætter:
”Opdeling er med til at skabe lokale forskelle i fortolkning af regler og praksis, så muligheden for hjælp afhænger af hvor man bor.”
Karin Friis Bach peger altså på udfordringen ved at visitationen ligger i kommunerne og som i debatten er blevet kaldt et postnummer-lotteri.
KL har et andet forslag
”Ved at samlet ansvaret hos én myndighed kan vi sikre et tilgængeligt og ensartet system, hvor alle borgere får lige adgang til hjælpemidler,” siger hun og peger på, at Danske Regioner konkret har foreslået at etablere et hjælpemiddelcenter i hver region.
Modellen vil have volumen og kapacitet til skabe en smidig og omkostningseffektiv tildeling af hjælpemidler. Og til at sikre, at udleveringen både kan forgå lokalt, på hospitaler og i eget hjem, lyder det.
De Danske Regioners model står dog i kontrast til KL`s forslag, hvor Sisse Marie Welling i et interview med Regional-Indsigt peger på, at regeringen burde tage udgangspunkt i forslaget fra KL og Ergoterapeutforeningen om at lave en klar grænsedragning.
”Så kommunerne får ansvaret for de midlertidige hjælpemidler, mens regionerne får ansvaret for de kropsbårne. Så vil hjælpen til borgerne ikke længere stå og falde med afgørelser fra Ankestyrelsen,” har hun tidligere sagt.
Kritikken af regionernes model har bl.a. været, at hvis man rykker hele opgaven med bevilling af hjælpemidler væk fra kommunerne, så vil det lokale nærhedsprincip forsvinde, men det ser Karin Friis Back ikke.
”Vi mener fortsat, at der bør være lokale udleveringssteder, ligesom man gennem driftsaftaler kan bevare de lokale løsninger, som fungerer for borgerne. Samtidig kan vi sikre en lokal forankring af visitation i de tilfælde, hvor kendskab til lokalområdet har betydning for hvilket konkret hjælpemiddel, der passer bedst til enkeltes behov,” slutter Karin Friis Bach.
Den politiske proces tager for lang tid
Vi har flere gange i vores afdækning af udfordringerne for borgerne med behov for kompressionsredskaber kontaktet de respektive ministerier.
Senest Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen, for bl.a. at afdække om ministeren har drøftet en midlertidig løsning med hendes kollega i Indenrigs- og Sundhedsministeriet?
Fra patientforeningen Dalyfo, som repræsenterer lymfødem-patienterne, der er en af de store grupper af borgere der er ramt, at Ankestyrelsens principmeddelelse, hører vi nemlig, at man ikke med rimelighed kan vente på, at regeringen arbejder på en løsningsmodel, således som det fremgår af reformudspillet på sundhedsområdet.
Læs også: Patienter falder mellem to stole – vi kan ikke vente på den politiske proces