Skip to main content

Patienter har ventet i årevis på, at ministre reagerer på en uhensigtsmæssig mekanisme, som er udløst af en principmeddelelse fra Ankestyrelsen, hvor patienter med behov for et kompressionsredskab havner mellem to stole. – Den regionale og den kommunale.

Tusindvis af patienter med behov for et kompressionsredskab har i dag en klagesag i Ankestyrelsen, fordi mange kommuner har afvist at bevillige det nødvendige redskab med baggrund i bl.a. Ankestyrelsens principmeddelelse fra 2022.

Læs også: Patienter falder mellem to stole – vi kan ikke vente på den politiske proces

Men nu er der måske udsigt til en sprække af i det ministerielle værn mod at agere aktivt inden for en nærmere fremtid, det fremgår af et ministersvar til Folketinget.

Her skriver Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde efter en lang indledning, der er en gentagelse af det ministeriet pleje at skrive:

“Jeg har stor forståelse for, at der er særlige udfordringer i forhold til kompressionsprodukterne, og jeg vil sammen med social- og boligministeren undersøge om det er muligt at gøre noget på området på den kortere bane.” 

Det sidste års tid har både hun og hendes ministerium henvist til, at sundhedsreformen var sat i verden for at løse den slags i 2027, hver gang interessenter eller vi på Regional- Indsigt har fremlagt udfordringerne for denne patientgruppe.

Læs også: Patientgruppe vil fortsat lande mellem to myndighedsstole de næste par år – 

Minister skubbet i retning af handling

Flere kommuner og sundhedsklynger har ellers igennem hele 2024 rettet bekymringshenvendelser til ministre og Ankestyrelse om konsekvenserne af styrelsens principmeddelelser om kompressionsredskaber. Fælles er, at ministersvarene er længe undervejs og reelt holder patienter og borgere hen.

Læs også: To ministre har ikke svaret på tre måneder gammel bekymringshenvendelse 

Men et spørgsmål fra SF`s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, har altså tilsyneladende skubbet til ministeren, som nu vil se på om hun og hendes kollega kan gøre noget på den kortere bane.

Det vil sige inden 2027, som man ellers hidtil har henvist til som deadline for en løsning på det her område.

Og det er der også i den grad behov for. I oktober 2024 kunne Regional-Indsigt afslører, at  Ankestyrelsen ifølge en aktindsigt  havde over over 2000 verserende (uafsluttede) sager om hjælpemidler, hvoraf ca. 716 handler om kompressionsredskaber. 

Det vil sige ca. 30 pct. af alle sager om hjælpemidler i Ankestyrelsen handler om kompressionsredskaber. 

Så nu har vi bare til gode, at se, hvad det er Sophie Løhde mener med på den kortere bane, for det er uklart..

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind